Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
27

Celstraf voor investeerder om oplichting met start-upsubsidies

Tech-investeerder Michiel F. is maandag veroordeeld tot tien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk. De rechtbank in Amsterdam heeft hem schuldig bevonden aan oplichting en witwassen bij het besteden van start-upsubsidies.

Het Openbaar Ministerie (OM) had overigens achttien maanden cel geëist, zo meldt Het Financieele Dagblad (FD).

De subsidies kwamen van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Michiel F. – die in de jaren negentig Planet Internet oprichtte – kreeg het geld om te gebruiken voor investeringen in startende ondernemingen in de technologiesector. Als deze eigen investeerders meenamen, zou de overheid bijspringen.

Volgens het OM is later gebleken dat F. de subsidies had aangevraagd zonder dat er geld van anderen werd geïnvesteerd. In totaal was hier naar schatting € 850.000 mee gemoeid. Dit geld is volgens het OM door F. gebruikt voor feesten, om een persoonlijk faillissement af te wenden en om er goed van te leven.

EZ probeerde het geld via de rechtszaak terug te krijgen. De strafrechter verklaarde de claim maandag echter niet-ontvankelijk en verwees het ministerie naar de civiele rechter om het geld terug te vorderen. Het OM liet dinsdag weten dat er nog niets is besloten over het instellen van hoger beroep.

Zie ook: https://fd.nl/ondernemen/1326075/vijf-maanden-cel-voor-oplichting-met-subsidie-startups

Terug naar overzicht