Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
27

ESF-Actieve Inclusie: Leeuwarden ontvangt bijna € 5 miljoen

De gemeente Leeuwarden heeft namens de gemeenten in Friesland succesvol een aanvraag ingediend voor het ESF-onderdeel Actieve Inclusie. Met de subsidie van nagenoeg € 5 miljoen kan de gemeente Leeuwarden activiteiten organiseren, die gericht zijn op arbeidsinpassing van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze activiteiten gelden voor de hele provincie Friesland. Leeuwarden is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de organisatie van het regionale arbeidsmarktbeleid.

Er wordt circa € 3,5 miljoen besteed om mensen in een langdurige uitkeringssituatie weer aan het werk te helpen. Ook alle Friese onderwijsinstellingen uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) en het Praktijk Onderwijs (PrO) doen mee in dit regionale ESF-project. Zij intensiveren hun lesprogramma’s op het gebied van praktijkleren, arbeidsmarktoriëntatie en stages. Een groot deel van de leerlingen vanuit dit onderwijs kwam tot voor kort in aanmerking voor een WAJONG-uitkering of een arbeidsplek in de sociale werkvoorziening (WSW). Die regelingen verdwijnen per 2015.

Friese gemeenten en onderwijsinstellingen beogen om met de beschikbare subsidie de komende 2 jaar tenminste 3.300 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar (gesubsidieerd) werk te begeleiden. Dit gebeurt met extra begeleiding, branchegerichte scholing, activeringstrajecten en (leerwerk) stages.

Tot en met 31 oktober 2014 kunnen de centrumgemeenten van de 35 arbeidsmarktregio's bij Agentschap SZW een aanvraag indienen voor het ESF-onderdeel Actieve Inclusie. Voor de gemeenten is een totaal budget van € 114 miljoen beschikbaar.

Terug naar overzicht