Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
27

€ 14,9 miljoen voor samenwerking mbo, bedrijven en overheden

Vijftien samenwerkingsverbanden van mbo-scholen, bedrijven en regionale overheden krijgen in totaal € 14,9 miljoen subsidie om de aansluiting tussen het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en de arbeidsmarkt te verbeteren.

De subsidie is toegekend op basis van de eerste aanvraagronde 2019 van de Regeling regionaal investeringsfonds mbo 2019-2022 (RIF19). De toegekende samenwerkingsprojecten zijn gekozen uit 23 ingediende aanvragen.

Eén van de toekenningen betreft het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Wind op Zee. Voor de kust van Zeeland worden binnenkort vier windparken gebouwd. Die windparken moeten in de toekomst ook onderhouden worden. Mbo-instelling Scalda gaat daarom samen met bedrijven, gemeenten, de provincie Zeeland en HZ University of Applied Sciences eraan werken om haar opleidingen versneld in te richten voor onderhoudswerk aan de windparken op zee.

Een andere succesvolle aanvraag betreft het House of Aviation, waarin studenten en docenten van ROC van Amsterdam en medewerkers van bedrijven samenwerken om innovatief onderwijs te creëren in de context van de luchthaven. Studenten van ROC van Amsterdam ontwikkelen zo de vaardigheden om de nieuwe en veranderende werkzaamheden op de luchthaven aan te kunnen.

Kijk voor meer informatie en een overzicht van de toegekende aanvragen op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/05/27/bijna-15-miljoen-euro-voor-samenwerking-bedrijfsleven-en-mbo-scholen

Regionaal investeringsfonds mbo
Het doel van het regionaal investeringsfonds mbo is om mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, door hen al tijdens hun studie te laten werken met state of the art-technieken en -methoden.

In aanmerking voor ondersteuning komen samenwerkingsverbanden die bestaan uit publieke en private partijen en die ten doel hebben de aansluiting van het mbo op de behoefte van de arbeidsmarkt te verbeteren. De subsidie voor een te ondersteunen samenwerkingsproject bedraagt maximaal één derde deel van de meerjarenbegroting en minimaal € 250.000 en maximaal € 2 miljoen per subsidieaanvraag.

Inclusief de nu bekendgemaakte toekenningen zijn er sinds 2014 in totaal 134 regionale samenwerkingsverbanden tot stand gekomen met steun uit het RIF. Zij hebben vanuit het fonds in totaal ruim € 123 miljoen ontvangen. Het bedrijfsleven, onderwijs en andere overheden hebben daarnaast € 260 miljoen geïnvesteerd.

Samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven hebben dit jaar overigens nog een mogelijkheid om plannen in te dienen voor RIF-steun. De eerstvolgende aanvraagperiode loopt van 1 juni tot en met 30 juni 2019. Voor deze ronde is € 7,5 miljoen beschikbaar.

Terug naar overzicht