Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
27

Sterkte toename gebruik werkgeverssubsidies voor 50+ers

Onderdeel van het Actieplan 50pluswerkt zijn subsidieregelingen voor de inzet van scholingsvouchers en plaatsingsfees. Per september 2014 zijn deze regelingen op een aantal punten aangepast, met als doel het gebruik te vergemakkelijken. De cijfers wijzen uit dat het gebruik inderdaad toegenomen is. Over heel 2014 werden 2.402 vouchers verstrekt, terwijl er in 2015 (per 17 mei) al 3.500 zijn verstrekt. Voor dezelfde periode steeg ook het gebruik van de plaatsingsfee: van 1.413 tot 2.964.

De scholingsvoucher is een subsidie, gericht op scholing, voor werkzoekenden of werkgevers die een 50-plussers in dienst nemen. Zij kunnen bij het UWV een scholingsvoucher van maximaal € 1.000 aanvragen als er uitzicht is op een baan, hetzij met een intentieverklaring van een werkgever, hetzij een opleiding gericht op een zogenaamd 'kansberoep'. Het aantal aangevraagde en verstrekte scholingsvouchers bleef tot september vorig jaar achter bij de verwachtingen. Minister Asscher (SZW) heeft daarom een aantal wijzigingen in de subsidieregeling doorgevoerd, waaronder een eenvoudiger aanvraagprocedure en verhoging van het bedrag van € 750 tot maximaal € 1.000, omdat dit beter aan blijkt te sluiten bij de kosten die gemaakt worden voor scholing. Tegelijkertijd heeft het UWV via onder meer mailings en een nadrukkelijkere plek in de netwerktrainingen, de bekendheid met de scholingsvoucher vergroot. De prognose voor 2014 (5.500 vouchers) is niet gehaald, maar waar het aantal verstrekte scholingsvouchers tot en met medio september nog 1.400 was, zijn alleen al in de laatste 3 maanden van 2014, 1.000 extra vouchers verstrekt. Tot en met 17 mei 2015 zijn reeds 3.500 scholingsvouchers verstrekt. Het UWV verwacht dat deze trend doorzet.

De plaatsingsfee is een subsidie voor private intermediairs, zoals uitzendbureaus en re-integratiebureaus, die 50-plussers aan het werk helpen. Doel is hiermee intermediairs te stimuleren om meer 50-plussers te bemiddelen naar werk. De hoogte van de fee loopt op naarmate de arbeidsovereenkomst met de 50-plus WW-er langer duurt. Na 3 maanden bedraagt de subsidie € 300, na 6 maanden € 700 en na 12 maanden € 500. Cumulatief betekent dit een maximaal bedrag van € 1.500. De fees worden achteraf, dus na de genoemde termijnen gedurende het verloop van het dienstverband, toegekend. Om het gebruik van dit instrument eveneens te verhogen, is ook hiervoor een aantal verbeteringen doorgevoerd, zowel binnen de uitzendorganisaties zelf als aanpassingen in de subsidieregeling die de aanvraagprocedure vereenvoudigen en verruimen. Hoewel ook de bijgestelde verwachting voor 2014 (2.000 vouchers) niet gehaald is, is vanaf oktober 2014 een forse toename van het aantal verstrekte plaatsingsfees te zien. Daarbij geldt dat er sprake is van een vertragingseffect omdat de eerste aanvraag pas na 3 maanden dienstverband ingediend kan worden.

Bovenstaande cijfers zijn opgenomen in de Kamerbrief 'Stand van zaken Actieplan 50pluswerkt', die minister Asscher vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierin concludeert hij dat het Actieplan goed op stoom is gekomen en een wezenlijke bijdrage levert aan het versterken van de arbeidsmarktpositie van ouderen.

Terug naar overzicht