Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
27

Primair Onderwijs stopt met sectorplan-II 'Impuls, inzetbaarheid en kwaliteit'

In 2014 zijn twee sectorplannen voor het basisonderwijs goedgekeurd. Het Arbeidsmarktplatform PO trad op als hoofdaanvrager van de plannen. Sectorplan-I, met als motto 'Aan de slag voor het onderwijs van morgen', voert zij samen uit met het Vervangingsfonds/Participatiefonds. Er is subsidie en ondersteuning beschikbaar (gesteld) voor schoolbesturen om mobiliteit in de sector te stimuleren, ontslagen te voorkomen en jonge leraren te werven. Dit plan-I loopt door, plan-II wordt echter beëindigd.

In samenspraak met een aantal schoolbesturen heeft het Arbeidsmarktplatform PO vorig jaar sectorplan-II ‘Impuls, inzetbaarheid en kwaliteit’ ontwikkeld om regionale arbeidsmarktknelpunten aan te pakken en de sector een kwaliteitsimpuls te geven. De ambitie was om aan te sluiten bij de vraag; samenwerkende schoolbesturen in regio’s konden aangeven waar hun behoeften lagen. Door beperkingen in de regelgeving en om uitvoeringsproblemen te voorkomen, is gaandeweg het accent verschoven richting een aanbodgerichte aanpak.

Na ontvangst van de beschikking van het ministerie is het Arbeidsmarktplatform PO met potentiële deelnemers en uitvoerders van sectorplan-II in gesprek gegaan. Het bestuur is tot de conclusie gekomen dat de doelstellingen onder de geformuleerde voorwaarden moeilijk kunnen worden behaald. Zo is volgens het Platform sprake van gebrek aan samenhang en een te complexe en tijdrovende uitvoering. Het bestuur van Arbeidsmarktplatform PO heeft daarom besloten het plan niet uit te voeren. Zij wil hiermee teleurstelling van het veld (scholen en besturen) voorkomen.

Terug naar overzicht