Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
27

Belangenorganisatie agrarische natuurverenigingen oneens met controlemechanisme RVO.nl

BoerenNatuur, de belangenorganisatie van agrarische natuurverenigingen in Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland, is het niet eens met de wijze waarop de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gaat controleren op naleving van de voorwaarden voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Volgens voorzitter Togtema van BoerenNatuur betekent doorgang van de huidige plannen dat aangesloten collectieven geen gebiedsaanvraag doen voor agrarisch natuurbeheer.

De controlesystematiek is nog niet definitief, maar volgens Togtema gaat RVO.nl straks alle boeren die samenwerken in een collectief korten op de steun als er slechts een boer is die zich niet houdt aan de voorwaarden. Volgens Togtema houdt dit een te groot risico in voor de deelnemers van een collectief. Boerderij.nl meldt dat bij RVO.nl niemand hierop kan reageren. Wel meldt Boerderij.nl dat Bij12 (een samenwerkingsverband van de twaalf provincies gericht op uitvoering, informatievoorziening en kennisontwikkeling op het gebied van onder meer natuurbeleid) het verhaal van BoerenNatuur nuanceert. Volgens een woordvoerder van Bij12 kan, omdat subsidie wordt verleend aan collectieven, het collectief ook een korting opgelegd krijgen als het beheer in het veld niet correct wordt uitgevoerd. Of en hoe die korting doorwerkt op de uitbetaling van de subsidie, zou afhankelijk zijn van de aard en ernst van de geconstateerde overtreding.

In het stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer is het vanaf 2016 niet meer mogelijk individueel een aanvraag in te dienen, dit is alleen nog mogelijk als agrarisch collectief. Boeren en andere agrarische grondgebruikers sluiten een contract met dit collectief voor natuur- en landschapsbeheer. Aanvankelijk vroegen circa 14.000 boeren en andere eigenaren van landbouwgrond individueel subsidie aan. Het aantal aanvragen zal worden teruggebracht naar maximaal veertig collectieven.

Terug naar overzicht