Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
27

Amsterdam verhoogt subsidiebudget in Kunstenplan 2017-2020

In het Kunstenplan legt de gemeente Amsterdam iedere vier jaar vast hoe de cultuursubsidies in de stad worden besteed en welke doelen behaald moeten worden. In het nieuwe Kunstenplan 2017-2020 wil de gemeente culturele coalities stimuleren en de subsidiesystematiek vereenvoudigen. Met ingang van 2017 wordt het budget met € 7,6 miljoen verhoogd tot € 90,2 miljoen in totaal. Wethouder Ollongren van Kunst en Cultuur legt nu de contouren voor het nieuwe Kunstenplan voor aan de gemeenteraad.  

De vereenvoudigde subsidiesystematiek moet meer maatwerk mogelijk maken. Kunstsubsidie wordt straks op twee manieren verdeeld. Dit gaat gepaard met de invoering van een Amsterdamse Basisinfrastructuur. Daarin worden instellingen opgenomen die een essentiële functie vervullen in de stad en die samen het fundament vormen van de culturele infrastructuur. Deze instellingen krijgen extra taken en verantwoordelijkheden.

Instellingen die vooral verantwoordelijkheid dragen voor artistieke taken krijgen in het nieuwe Kunstenplan subsidie via het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het AFK heeft ervaring met selectie en begeleiding van kunstenaars en instellingen, met bijzondere aandacht voor vernieuwing. Anders dan in de huidige situatie maakt het AFK met instellingen prestatieafspraken op maat. Door specifieke prestaties te definiëren moet de regeldruk worden verminderd met tot gevolg meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit.

De politiek komt meer op afstand te staan, zoals voorgenomen in het coalitieakkoord 2014 – 2018. Het college is van mening dat de politiek verantwoordelijk is voor de hoofdlijnen van het beleid en niet voor de toekenning van individuele instellingssubsidies. Naar verwachting worden deze hoofdlijnen in november vastgesteld door de gemeenteraad.

Terug naar overzicht