Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
27

ZonMw-oproep voor innovatie bij wintersporten

Een subsidieaanvraag die wordt ingediend moet worden gekoppeld aan één van deze vier vraagstukken:

  • Langebaanschaatsen – directe feedback over de (ideale) schaatsslag: schaatscoaches zien veel aan de schaatsslag van de rijders, maar het is nog niet mogelijk om hetgeen wat de coach ziet objectief tijdens de training terug te koppelen. Er is nog geen real-time systeem om directe terugkoppeling te kunnen verzorgen van gemeten data (over kracht, versnelling, houding, route) aan coaches en schaatsers tijdens trainingen.
  • Shorttrack relay – directe feedback over het (ideale) wisselmoment: om gerichter te kunnen trainen en te zorgen dat alle wisselmomenten sneller en efficiënter worden is het belangrijk dat er voor sporters en coaches een trainingstool wordt ontwikkeld, waarbij er directe feedback is of een wissel wel of niet goed is uitgevoerd. Realtime feedback op basis van de kinematica rondom het duwmoment is gewenst.
  • Snowboard freestyle – directe feedback over de vlucht: er is behoefte aan een instrument om de (rotatie)snelheid voor en tijdens de rotaties/spins in de lucht te analyseren, die nodig zijn voor een betere uitvoering van de trick. Er is een tool nodig die zorgt voor directe feedback en zo bijdraagt aan een bewuster en sneller leerproces.
  • Paraskiën – de snelste kuip: tijdens de snelheidsdisciplines super G en afdaling worden snelheden tot wel 120 km/u gehaald. De focus bij dit vraagstuk ligt op de zoektocht naar de snelste en meest aerodynamische kuip. Met kennis over aerodynamica moet de slag gemaakt worden van prototypes en ideeën, naar een concreet eindproduct dat wordt gebruikt in trainingen en wedstrijden.

Aanvragen kunnen worden ingediend door ondernemers, kennisinstellingen en andere innovatoren. Er dient minimaal te worden samengewerkt tussen een onderneming (die bijvoorbeeld technologie of een product levert) en een topsportorganisatie (sportbond of anderszins).

Het totale beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 100.000. De subsidie bedraagt maximaal € 33.333 per innovatieproject. Projecten moet uiterlijk 15 oktober 2024 starten en hebben een looptijd van maximaal 10 maanden. Partijen dienen een eigen bijdrage en/of cofinanciering te leveren van minimaal 30% van het totale budget.

Aanvragen kunnen worden ingediend via MijnZonMw. De deadlines zijn: 15 april 2024 (projectidee) en 8 juli 2024 (subsidieaanvraag).

Terug naar overzicht