Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
27

Drie oproepen voor innovatieve therapieën dementie

ZonMw oproepen
De ZonMw oproepen geven invullen aan Werkpakket 4: ‘Veelbelovende innovatieve therapieën’ van het Onderzoeksprogramma Dementie. Dit werkpakket heeft als doel het zo ver en snel mogelijk richting de markt brengen van specifieke innovatieve therapieën. De subsidierondes staan open voor therapieontwikkeling in een voorbereidende of ontwikkelfase. Aanvragen kunnen worden ingediend door Nederlandse onderzoeksorganisaties en ondernemingen met een in Nederland gevestigde publiekrechtelijke of privaatrechtelijke rechtspersoon.

De beoogde therapie grijpt in op neurodegeneratieve processen die leiden tot dementie. Door de neurodegeneratieve processen te vertragen of te stoppen, kan dementie uitgesteld of voorkomen worden. Een therapie kan ook sequelen van het degeneratieve proces tegengaan. Onder therapieën worden verstaan: farmacologische interventies, technologieën en digitale interventies en neuromodulatie.

Een therapie bevindt zich momenteel in de voorbereidende fase (proof of concept (PoC) fase, TRL 3) of in één van de ontwikkelfasen (TRL 4-5-6). Het project moet zijn gericht op het verder brengen van de therapie richting de demonstratie fase (TRL 7 en hoger) of minimaal één TRL hoger dan het oorspronkelijke niveau. Voor geneesmiddelen correspondeert dit met het verkrijgen van een in vitro PoC, eerste preklinische studies en een pilot geneesmiddel. Het doel hierbij is ook om het geneesmiddel minimaal naar de volgende fase van ontwikkeling te brengen, met het uiteindelijke doel om het geneesmiddel klaar te stomen voor een fase 1 klinische studie. In het geval van geneesmiddelenontwikkeling valt de fase 1 klinische studie, corresponderend met TRL 6, buiten de scope van deze oproepen. Daarnaast moet worden gewerkt aan een businesscase, de bedrijfsstructuur en de bescherming van het intellectueel eigendom.

De financiering is opgedeeld in twee fasen. Afhankelijk van de fase van ontwikkeling, kan subsidie worden aangevraagd voor de voorbereidende of ontwikkelfase. Voor deze beide fasen is een aparte oproep gepubliceerd. De subsidie voor de voorbereidende fase bedraagt maximaal € 500.000 per aanvraag, met een looptijd van maximaal 12 maanden. In totaal is voor deze fase € 2 miljoen beschikbaar. De subsidie voor de ontwikkelfase bedraagt maximaal € 1 miljoen per aanvraag, met een looptijd van maximaal 36 maanden. In totaal is er voor deze fase € 4 miljoen beschikbaar. Publiek-private samenwerking is in deze ronde verplicht.

Het indienen van een aanvraag bestaat uit de volgende twee stappen:

  • vooraanmelding: 26 maart 2024;
  • uitgewerkte subsidieaanvraag: 21 mei 2024.

Health~Holland oproep
Ter aanvulling op de oproepen van ZonMw heeft Health~Holland de oproep Veelbelovende Innovatieve Therapieën voor Dementie (HH-VITD) gepubliceerd. Het doel van deze oproep is om publiek-private samenwerkingen te financieren aansluitend op de 'Subsidieoproep Werkpakket 4: Veelbelovende Innovatieve Therapieën' van ZonMw. Health~Holland zet specifiek in op de tweede fase (de ontwikkelfase). De hoofdaanvrager in het kader van de Health~Holland oproep is een Nederlandse onderneming met winstoogmerk.

Voor de oproep is € 2 miljoen beschikbaar. De PPS-subsidie vanuit Health~Holland voor de ontwikkelfase ligt tussen de € 500.000 en € 1 miljoen per aanvraag, met een looptijd van maximaal 36 maanden. Cofinanciering is verplicht. Het indienen van een aanvraag bestaat uit de volgende twee stappen:

  • vooraanmelding: 18 maart 2024;
  • aanvraag: 7 mei 2024.

Kick-off bijeenkomst
Op 19 maart 2024 (van 14.30 tot 17.00 uur) organiseert ZonMw, samen met Health~Holland, een kick-off bijeenkomst rondom de oproepen. Deelname kan zowel fysiek of online. Tijdens de informatiesessie worden de subsidievoorwaarden uitgelegd en kunnen vragen worden gesteld. Aansluitend zal er een netwerksessie plaatsvinden. Aanmelden voor de bijeenkomst kan met dit formulier.

Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/subsidiemogelijkheden-voor-innovatieve-therapieen-dementie

Terug naar overzicht