Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
27

Subsidieregeling Europees Globaliseringsfonds 2014–2020 gepubliceerd

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Subsidiergeling EGF 2014-2020 gepubliceerd. Het fonds bestaat sinds 1 januari 2007 en is in het leven geroepen door de Europese Commissie om werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt door de globalisering of de financieel/economische crisis weer aan de slag te helpen.

Voor de periode 2014–2020 is een nieuwe verordening vastgesteld, maar het programma wordt grotendeels in de bekende vorm voortgezet. Onveranderd is het uitgangspunt dat een bedrijf of sector minimaal 500 werknemers heeft moeten ontslaan om een beroep te kunnen doen op het EGF. Verder is de reikwijdte van het fonds verbreed en is de doelgroep vergroot. Niet alleen vaste werknemers, ook medewerkers met een flexibel contract en kleine bedrijven die zakelijk verbonden waren met de hoofdaanvrager kunnen meetellen voor de 500 ontslagen.

De activiteiten die u opneemt in uw projectaanvraag richten zich op een individuele dienstverlening om de werknemers te ondersteunen bij het vinden van een baan. U kunt daarbij denken aan sollicitatietrainingen, evc-trajecten (Eerder Verworven Competenties), jobcoaching, outplacement, scholingstrajecten. Daarnaast kan worden gedacht aan ondersteuning bij het starten van een eigen onderneming waarbij tot maximaal € 15.000 per werknemer beschikbaar wordt gesteld.

De regeling wordt uitgevoerd door Agentschap SZW. Als de dreiging van een grote ontslaggolf zich voordoet in uw bedrijf of sector kunt u contact opnemen met het Agentschap. Zij bepalen of het zinvol is om uw aanvraag voor te leggen aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In samenwerking met alle betrokken partijen beoordeelt het ministerie de mogelijkheid om vanuit Nederland als lidstaat een aanvraag voor steun uit het EGF in te dienen op basis van uw projectaanvraag.

Terug naar overzicht