Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
27

LIRA fonds kan minder subsidie verstrekken

Het LIRA fonds is een zelfstandige stichting, die subsidies verstrekt aan projecten waarbij professionele dichters, schrijvers, vertalers en bewerkers betrokken zijn. De projecten hebben betrekking op het terrein van letteren, toneel en audiovisuele producties.

De inkomsten van het fonds zijn de laatste jaren sterk teruggelopen. De belangrijkste reden hiervan is de weigering van de kabelmaatschappijen, nog langer de kabelvergoeding voor scenarioschrijvers te betalen. Sinds oktober 2012 kan er voor scenarioschrijvers niet meer worden geïnd en uitgekeerd. Door het wegvallen van deze inkomsten heeft het bestuur van LIRA moeten besluiten, de bestedingen met een derde terug te brengen. Dit wordt als volgt gerealiseerd:
• bij toneelaanvragen zal de bijdrage voortaan worden gemaximeerd op het adviestarief. Daarnaast zal er een maximum worden gesteld aan toekenningen. Schrijvers kunnen nog maar eenmaal per jaar subsidie ontvangen;
• voor literaire optredens zal tweederde van het adviestarief van de honoraria worden vergoed. Het overige gedeelte zal door het festival zelf moeten worden gefinancierd. Kleine festivals met een begroting van maximaal € 20.000 en een deelname van niet meer dan 5 auteurs zullen nog wel volledig vergoed worden.

Om de kabelmaatschappijen weer tot betaling over te laten gaan, heeft LIRA een bodemprocedure aangespannen. Indien deze zaak gewonnen wordt, kan het fonds terugkeren naar de oorspronkelijke regeling. 

Terug naar overzicht