Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
27

KNAW doet oproep voor ideeën voor toekomstige faciliteiten

Tot en met 9 april 2015 kunnen wetenschappers een bijdrage leveren aan de KNAW-agenda Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten. Begin 2016 zal de KNAW deze agenda uitbrengen met daarin een selectie van grote onderzoeksfaciliteiten die in de iets verdere toekomst, dat wil zeggen rond of na 2025, wenselijk zijn voor vernieuwend wetenschappelijk werk aan de grenzen van onze kennis en daarmee bijdragen aan de internationale positionering van sterke Nederlandse onderzoeksgroepen.

De nadruk ligt hierbij op ideeën voor faciliteiten die nog in het beginstadium zijn van ontwikkeling of ideevorming, en dus niet op faciliteiten die al op korte termijn op de nationale of Europese roadmap zouden kunnen komen. Wat grootschalige onderzoeksfaciliteiten zijn, is per vakgebied verschillend. Zo kan het gaan om grote telescopen of meetinstrumenten, maar ook om faciliteiten voor ontsluiting van archieven en collecties.

Grootschalige onderzoeksfaciliteiten zijn van  belang voor wetenschappelijke vooruitgang en versterking van vakgebieden. Gezien de benodigde investeringen is een langetermijnvisie noodzakelijk, met duidelijke keuzes en een zorgvuldige planning. Op 11 en 18 maart 2015 organiseert de commissie KNAW- Agenda Grootschalige Infrastructuur twee discussiemiddagen in Amsterdam waar ideeën gepresenteerd kunnen worden. 11 maart zal het vooral gaan om voorstellen op het vlak van natuur- en technische wetenschappen; milieuwetenschappen en energie; levens- en medische wetenschappen en E-science-voorstellen met een bètakarakter. Voorstellen uit de geestes- en maatschappijwetenschappen en de overige E-science-voorstellen zullen 18 maart vooral aan bod komen. Geïnteresseerden kunnen terecht bij Arie Korbijn via arie.korbijn@knaw.nl.

Terug naar overzicht