Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
26

NWO maakt drie deadlines Open Competitie ENW - XS bekend

Er zijn drie nieuwe deadlines bekendgemaakt voor de NWO Open Competitie ENW - XS.

Met dit programma wil het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) nieuwsgierigheid bevorderen door het ondersteunen van nieuwe ideeën in kansrijke en zeer risicovolle projecten.

ENW - XS voorstellen moeten grensverleggend zijn en op voorhand mag niet vaststaan of de beoogde doelstelling gehaald wordt. Het gaat bij ENW - XS uitdrukkelijk om nieuwsgierigheidsgedreven, avontuurlijk onderzoek en het snel kunnen exploreren van een veelbelovend idee. ENW - XS is overigens een pilot en betreft geen reguliere NWO-procedure.

Een XS aanvraag bedraagt maximaal € 50.000. Er zijn geen verplichtingen ten aanzien van de vorm van het onderzoek en er zijn geen restricties op wat aangevraagd kan worden. Wel moet de besteding van het aangevraagde budget uitgesplitst worden in een realistische begroting met een toelichting die is toegespitst op het project.  Een XS project start uiterlijk zes maanden na toekenning en heeft een maximale duur van één jaar. De subsidie wordt verstrekt in de vorm van een lumpsum bedrag.

Onderzoekers kunnen een aanvraag indienen als zij:

  • gepromoveerd en/of hoogleraar zijn; én
  • in dienst zijn (een bezoldigde aanstelling hebben) bij een Nederlandse universiteit of een door NWO erkend onderzoeksinstituut; én
  • een dienstverband (aanstellingsduur) hebben voor ten minste de looptijd van het project waarvoor de financiering wordt aangevraagd.


Er was al bekend dat er vijf aanvraagrondes zouden zijn, maar de deadlines van de laatste drie waren nog niet bekend. Dit is nu wel het geval. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 4 februari 2020, 7 april 2020 en 2 juni 2020. Per aanvraagronde is € 500.000 te verdelen.

Kijk voor meer informatie op: https://www.nwo.nl/financiering/onze-financieringsinstrumenten/enw/open-competitie/open-competitie-enw---xs/open-competitie-enw-xs.html

Terug naar overzicht