Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
26

2013 wordt Europees Jaar van de burger

2013 wordt het Europees Jaar van de burger. Het besluit van het Europees Parlement en de Raad over het voorstel van de Europese Commissie is op 23 november 2012 in het Publicatieblad verschenen. Het hele jaar door zullen activiteiten plaatsvinden om mensen uit te leggen hoe zij hun Europese rechten kunnen uitoefenen, welk beleid wordt gevoerd en welke programma's bestaan. Tijdens het Europees Jaar wordt ook een debat gevoerd met burgers uit de hele EU over hoe de Europese Unie er in de toekomst moet uitzien en welke hervormingen hun dagelijks leven kunnen vergemakkelijken.

Het algemene doel van het Europees Jaar van de burger is het versterken van het bewustzijn van en de kennis over de rechten en verantwoordelijkheden die zijn verbonden aan het burgerschap van de Unie, om zo burgers in staat te stellen, volledig gebruik te maken van hun recht om zich vrij te verplaatsen en te verblijven in het grondgebied van de lidstaten.

Een debat met burgers dat op 10 januari 2013 plaats zal vinden vormt de officiële start van het Europees Jaar van de burger. Bij dit besluit wordt voorlopig een budget van € 1 miljoen toegekend aan het Europees Jaar. Over het definitieve bedrag wordt nog onderhandeld in het kader van de EU-begroting voor 2013.

Terug naar overzicht