Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
26

€ 34 miljoen extra voor werkzoekende 50-plussers

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt € 34 miljoen extra vrij om de kansen op werk voor ouderen te vergroten, zo meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer. Voortaan komen niet alleen werkloze 55-plussers, maar ook werkzoekenden vanaf 50 jaar in aanmerking voor bijvoorbeeld een scholingsvoucher of sollicitatietraining. De gereserveerde € 34 miljoen voor dit Actieplan komt bovenop de € 67 miljoen, die in 2013 al beschikbaar werd gesteld voor de periode tot en met 2015.

De doelgroep van het 'Actieplan 55pluswerkt' wordt uitgebreid naar 50-plussers, omdat deze met soortgelijke problemen kampen op de arbeidsmarkt. Het Actieplan bestaat uit de volgende onderdelen:
• Netwerktrainingen en inzet adviseurs werkgeversdienstverlening;
• Inspiratiedagen werkzoekenden en werkgevers;
• Inzet van scholingsvoucher en plaatsingsfee. Voor dit onderdeel is sinds 1 oktober 2013 een subsidieregeling van kracht.

Asscher schrijft in de Kamerbrief dat hij van plan is de subsidieregeling scholing en plaatsing oudere werklozen op deze punten te wijzigen:
• De eis dat de werkzoekende op de eerste WW-dag 55 jaar of ouder moet zijn, te wijzigen in de eis dat men ten tijde van de aanvraag 55 jaar of ouder is;
• Verruiming van de aanvraagtermijn voor de scholingsvoucher;
• Het bedrag van de scholingsvoucher ophogen naar een vergoeding van € 1000 omdat de gemiddelde kosten voor scholing ook rond dit bedrag liggen;
• Scholingsvoucher ook inzetbaar maken voor kosten verbonden aan het behalen van een ervaringscertificaat (EVC).

De subsidieregeling scholing en plaatsing oudere werklozen bestaat uit een scholingsvoucher en plaatsingsfee. De scholingsvoucher is een subsidie voor de opleiding voor een nieuwe oudere werknemer, die een WW-uitkering ontvangt. De voucher bedraagt momenteel maximaal € 750. Een intermediair die een oudere werkzoekende (met een WW-uitkering) begeleidt naar een baan, heeft recht op een plaatsingsfee van maximaal € 1.500.

Terug naar overzicht