Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
26

Steun voor gemeenten bij inwinnen extern advies warmtetransitie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de Regeling specifieke uitkering extern advies warmtetransitie (EAWT) gepubliceerd.

Het doel van deze nieuwe regeling is het ondersteunen van gemeenten bij het voorbereiden, opstellen en uitwerken van een Transitievisie Warmte (TVW). Dit is een gemeentelijk beleidsdocument gericht op het aardgasvrij maken van gebouwen door middel van een wijkgerichte aanpak. In totaal is er een budget van € 7.334.300 beschikbaar, waarvan maximaal € 3.305.600 voor 2020 en maximaal € 4.028.700 voor 2021.?

Op basis van de regeling kan een gemeente in aanmerking komen voor een eenmalige specifieke uitkering voor het inwinnen van extern advies ten behoeve van werkzaamheden die moeten worden verricht bij de totstandkoming en de uitwerking van de TVW. Het betreft activiteiten waarvoor in veel gevallen specialistische kennis is vereist waarover gemeenten vaak zelf (nog) niet beschikken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kennis die nodig is voor het verzamelen en verwerken van technisch-economische gegevens, het analyseren van data met behulp van (reken)modellen en het toepassen van een afwegingskader om tot een prioritering te komen voor de uitvoering.

Activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie omvatten:

  • het interpreteren van de Startanalyse (dit is een analyse gemaakt door het Planbureau voor de Leefomgeving die voor iedere gemeente op buurtniveau een indicatie van de kosten geeft voor implementatie van aardgasvrije warmtestrategieën);
  • het verrijken van de Startanalyse, zoals omschreven in de Handreiking voor lokale analyse;
  • het vertalen van het beleid, dat is vastgelegd in een Transitievisie Warmte, naar een aanpak voor de uitvoering.


De specifieke uitkering bedraagt € 20.660 per gemeente.

Per gemeente kan maximaal één aanvraag ingediend worden. Aanvragen kunnen van 1 juni 2020 tot en met 1 juni 2021 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De specifieke uitkeringen worden verstrekt op basis van volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Terug naar overzicht