Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
26

Friesland steunt aankoop machines door loonbedrijven in veenweidegebied

Loonbedrijven die gevestigd zijn in het Friese veenweidegebied kunnen binnenkort subsidie aanvragen voor de aanschaf van bepaalde machines voor niet-kerende-grondbewerking.

De Friese Gedeputeerde Staten (GS) hebben daartoe een nieuwe regeling vastgesteld: de Subsidieregeling investeringen in niet-kerende grondbewerking voor loonbedrijven in het veenweidegebied in Fryslân 2020. Voor de nieuwe, nog officieel te publiceren regeling is een budget van € 100.000 beschikbaar.

Het doel van de regeling is het gebruik van bepaalde machines voor niet-kerende-grondbewerking, zoals de strokenfrees, te stimuleren. Hiermee hoeft de bodem namelijk niet gekeerd te worden en zo wordt veenoxidatie afgeremd. Loonbedrijven kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf van een strokenfrees, bijbehorende apparatuur voor precisielandbouw en de installatie daarvan. Mocht blijken dat het subsidieplafond niet bereikt is, dan worden ook de aanvragen voor volveldse frezen behandeld.

De regeling gaat open voor aanvragen van 1 juni tot en met 26 juni 2020. De subsidie bedraagt maximaal 40% van de subsidiabele kosten en ten hoogste € 16.000 per aanvrager.

Kijk voor meer informatie op: https://www.fryslan.frl/home/nieuws_3166/item/subsidie-voor-aanschaf-machines-in-veenweidegebieden_22217.html en https://www.fryslan.frl/bestuur/besluiten-gedeputeerde-staten_3247/item/besluitenlijst-gedeputeerde-staten-25-mei-2020_22208.html

Terug naar overzicht