Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
26

Prinses Beatrix Spierfonds kent ruim € 1,5 miljoen toe aan onderzoeksprojecten

Het Prinses Beatrix Spierfonds heeft aan zes wetenschappelijke onderzoeken ruim € 1,5 miljoen toegekend. Ieder jaar kunnen wetenschappers in Nederland een aanvraag voor hun plannen voor nieuw onderzoek bij het fonds indienen. De onderzoeken gaan aankomende zomer van start. De Wetenschappelijke Adviesraad en een team van ruim 80 buitenlandse experts beoordelen de aanvragen op kwaliteit en op impact voor de patiënt.

Dr. Simone van den Berge, coördinator wetenschappelijk onderzoek van het Prinses Beatrix Spierfonds, zegt ieder jaar weer aangenaam verrast te zijn door de hoge kwaliteit van de onderzoeken. "Zeker het toegekende MRI-onderzoek van de ademhalingspieren bij de ziekte van Pompe is hoogstaand en zeer vernieuwend," aldus Van den Berge. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, expertisecentrum voor de ziekte van Pompe, onder leiding van prof. dr. P.A. van Doorn.

De andere toegekende onderzoeken zijn de volgende:
• De rol van LRSAM1 bij het ontstaan van HMSN type 2 - Onderzoekers: dr. M.A.J. Weterman, dr. N. Zelcer & prof. dr. F. Baas, AMC Amsterdam;
• Nieuwe erfelijke oorzaken voor mitochondriële myopathie - Onderzoeker: prof. dr. J.N. Spelbrink, Radboudumc, Nijmegen;
• Een nieuw ziektemodel voor multifocale motorische neuropathie
- Onderzoekers: dr. W.L. van der Pol, drs. O. Härschnitz & prof. dr. L.H. van den Berg, UMC Utrecht;
• PGM1-deficiëntie: een metabole spierziekte met mogelijkheden voor therapie
- Onderzoekers: dr. D.J. Lefeber, dr. M. van Scherpenzeel & dr. N. Voermans, Radboudumc, Nijmegen;
• Celbiologische processen als sleutel tot de identificatie van behandelmethoden voor mitochondriële myopathie
- Onderzoeker: dr. R. J.T. Rodenburg, Radboudumc, Nijmegen.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, met het middel wetenschappelijk onderzoek. Het fonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu.

Terug naar overzicht