Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
26

Regeling impulsaanpak winkelgebieden gepubliceerd

Op grond van deze al aangekondigde regeling worden financiële middelen aan gemeenten beschikbaar gesteld voor het realiseren van op herstructurering gerichte, gebiedsgerichte, integrale projecten in centrale winkelgebieden en binnenstedelijke winkelstraten. Hiermee wordt in die gebieden een nieuwe, stevige sociaaleconomische basis gelegd, die de winkelgebieden aantrekkelijk maakt voor bewoners en bezoekers. Het project moet passen in een bredere lokale, binnenstedelijke context en benadering.

De regeling maakt onderdeel uit van het programma Impulsaanpak Winkelgebieden (IW). Voor de gehele looptijd van de regeling is een uitkeringsplafond van € 100 miljoen beschikbaar, verdeeld over vier aanvraagperiodes. Voor de eerste aanvraagperiode is een budget van € 22 miljoen beschikbaar.

Aanvragen kunnen worden ingediend door gemeenten (de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht komen niet in aanmerking). De gemeenten moeten samenwerken met twee of meerdere rechtspersonen of natuurlijke personen.

De specifieke uitkering wordt verstrekt voor een project dat zich richt op de herstructurering van een projectgebied tot vitaal, toekomstbestendig en sociaaleconomisch gezond gebied, voor de volgende activiteiten:

  • renovatie;
  • transformatie;
  • sloop-nieuwbouw;
  • aanleg van openbare voorzieningen in het projectgebied.


De specifieke uitkering bedraagt ten hoogste 25% van de realisatiekosten met een maximum van 50% van de onrendabele top en niet meer dan € 5 miljoen per project.

Aanvragen kunnen van 9 mei 2022 (9.00 uur) tot en met 30 mei 2022 (12.00 uur) worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het uitkeringsplafond wordt verdeeld op volgorde van rangschikking van de aanvragen.

Terug naar overzicht