Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
26

Schoolleiders innovatie en ontwikkelfonds open voor aanvragen

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heeft twee oproepen in het kader van het Schoolleiders innovatie en ontwikkelfonds (SIOF) gepubliceerd.

Het gaat om een ‘algemene oproep’ en een oproep specifiek gericht op het de aanpak van het lerarentekort.

Het beschikbare budget voor de algemene subsidieronde bedraagt in totaal € 100.000. Voor de oproep ‘aanpak lerarentekort 2019’ is € 150.000 beschikbaar.

In het kader van de oproepen kunnen schoolleiders een SIOF-beurs aanvragen die hen in staat stelt zich te richten op: onderwijsinnovatie of -ontwikkeling in de school (algemene beurs) of op de aanpak van het lerarentekort (beurs aanpak lerarentekort 2019). Beide beurzen kunnen aangevraagd worden door schoolleiders die in ieder geval gedurende de schooljaren 2019/2020 werkzaam zijn op Nederlandse door de overheid bekostigde scholen in het voortgezet onderwijs. Per school mag één keer een aanvraag ingediend worden. Het is niet mogelijk om zowel voor SIOF algemeen als SIOF aanpak lerarentekort een aanvraag in te dienen. Onder 'schoolleider' worden onder andere verstaan: school- of locatiedirecteuren, adjuncten, (con)rectoren, opleidingsmanagers of teamleiders die personeelsmanagement in hun takenpakket hebben. Leraren die een leiderschapsrol vervullen vanuit hun individuele kwaliteiten of expertise (zoals een ict- of zorgcoördinator), maar die geen formeel leidinggevende van leraren zijn, vallen buiten deze definitie.

De persoonsgebonden beurs heeft een waarde van maximaal € 10.000 (algemene beurs) of € 15.000 (beurs aanpak lerarentekort 2019), bedoeld om op de school een onderwijsinnovatie of -ontwikkeling (opnieuw) in gang te zetten. Het mag gaan om nieuwe of reeds bestaande initiatieven. De beurs kan ingezet worden voor zowel personele als materiële middelen. De subsidie is een aanjaagsubsidie, wat betekent dat het bedrag bedoeld is om schoolleiders in positie te brengen om hun ideeën op te zetten, maar niet om de hele innovatie te bekostigen. Het bedrag is ook niet bedoeld voor trainingen of cursussen voor schoolleiders persoonlijk. Gedacht kan worden aan het vrijmaken van personeel of van de schoolleider zelf om een innovatieplan te schrijven en de invoering ervan uit te werken.

De plannen voor de innovatie/ontwikkeling waarvoor de beurs wordt aangevraagd, dienen uiterlijk 30 september 2019 van start te gaan, anders wordt de beurs ingetrokken.

Aanvragen voor beide beurzen kunnen vanaf 9 mei 2019 doorlopend worden ingediend via het online aanvraagformulier. De beurzen worden toegekend op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. De aanvraagperiode sluit zodra het subsidieplafond is bereikt.

Zie voor de oproepen: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2019-23015.html (algemeen) en https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2019-23009.html (aanpak lerarentekort 2019)

Terug naar overzicht