Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
26

MKB innovatiestimulering topsectoren (MIT) voor 2019 gepubliceerd

Vanaf 9 april a.s. kunnen innovatieve mkb-ondernemers weer subsidie aanvragen via de MKB-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Vandaag is de regeling voor 2019 gepubliceerd in de Staatscourant. De gezamenlijke MIT-aanpak door de provincies en het Rijk wordt in 2019 voortgezet. Het Ministerie van EZK en de betrokken provincies stellen dit jaar € 65,98 miljoen beschikbaar (inclusief € 400.000 van LNV voor visserij), waarvan € 49,67 miljoen gezamenlijk wordt gefinancierd.

Subsidieaanvragen voor MIT-projecten worden in principe door de provinciale besturen in behandeling genomen. Wanneer een project niet valt binnen de innovatieagenda van de provincie, wordt de subsidieaanvraag doorgestuurd en door de Staatssecretaris van EZK in behandeling genomen. Deze afspraak zorgt er op deze manier voor dat MIT-subsidieaanvragen in elke sector van elke regio een eerlijke kans hebben op subsidie. Voor dit zogenoemde landelijke vangnet is € 16,31 miljoen beschikbaar (inclusief € 400.000 van LNV voor visserij).

 

Voor 2019 zal de maximale subsidiebijdrage voor MIT-haalbaarheidsprojecten worden aangepast van € 25.000 naar € 20.000. Voor de MIT-haalbaarheidsprojecten dienen ondernemers een begroting in die vaak gebaseerd is op een in-kind eigen bijdrage. Aanvragen zitten doorgaans rond het maximale subsidiebedrag dat mag worden aangevraagd, terwijl bij steekproeven blijkt dat veel projecten met minder uren uitgevoerd kunnen worden. Tegelijkertijd worden nu veel aanvragen afgewezen vanwege budgetuitputting. De aanpassing van het subsidiebedrag biedt ruimte tot goedkeuring van 20% meer MIT-haalbaarheidsprojecten.

 

Aanvragen voor de kleine instrumenten Kennisvouchers en Haalbaarheidsprojecten kunnen tot en met 10 september 2019 worden ingediend. Op 11 juni 2019 wordt de tender geopend voor R&D samenwerkingsprojecten. Ook voor dit instrument is de deadline 10 september 2019. 

 

Net als in de voorgaande jaren wordt in het kader van de TKI-MKB-versterking, de subsidie verstrekt voor netwerkactiviteiten en voor innovatieadviseurs. Deze openstelling loopt van 15 april 2019 tot en met 4 juli 2019. 

 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zorgt, net als in de voorgaande jaren, voor de beschikbaarheid van een gezamenlijke subsidiewijzer. Via deze loketwijzer MIT kunt u achterhalen in welke regio u de aanvraag moet indienen. De loketwijzer voor 2019 komt binnenkort beschikbaar.

 

Terug naar overzicht