Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
26

Rijksdienst voert enquête uit naar instandhoudingssubsidie Brim

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen sinds 2006 een instandhoudingssubsidie (Brim) aanvragen voor onderhoud van hun monument. De subsidie is bedoeld voor monumenten die geen woonhuis zijn. Deze regeling, die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed uitvoert, is in 2013 aanzienlijk gewijzigd. De Rijksdienst doet nu onderzoek naar de effecten van deze wijziging en zet daarom een enquête uit bij alle eigenaren die sinds 2006 instandhoudingssubsidie hebben aangevraagd.

Centraal in de enquête staat de vraag hoe monumenteigenaren de subsidieregeling ervaren en wat de invloed is van de wijzigingen in 2013. Zo is het subsidiepercentage nu voor iedereen 50% en worden de maximale subsidiabele kosten (behalve voor molens, archeologie en groen) vastgesteld op basis van de herbouwwaarde van een monument. Door deze wijzigingen is de eigen bijdrage van de meeste eigenaren omhoog gegaan ten opzichte van de oorspronkelijke regeling uit 2006. Daarnaast is de Rijksdienst geïnteresseerd in de overwegingen die een rol spelen bij de beslissing om subsidie aan te vragen.
Eigenaren ontvangen eind februari per brief een uitnodiging voor het onderzoek. De enquête bestaat uit een korte, digitale vragenlijst. Deelname aan het onderzoek is mogelijk tot en met 22 maart 2015. Aanvragers van de instandhoudingssubsidie in de periode 2006-2014 die willen deelnemen aan het onderzoek, maar begin maart nog geen uitnodiging hebben ontvangen, kunnen contact opnemen met de Rijksdienst.

Terug naar overzicht