Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
26

Dinalog-oproep verduurzaming van de bouwlogistiek

Op basis van deze oproep, 'Call 3: Deel B - Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek', kan subsidie worden verstrekt aan consortia bestaande uit kennisinstellingen en bedrijven voor onderzoeksprojecten gericht op onder andere verduurzaming van de bouwlogistiek en de rol van digitalisering, de logistieke impact van duurzame materialen en modulaire bouwconcepten, multimodale organisatie van bouwstromen en ketenregiefuncties in de bouwlogistiek.

De call betreft een uitvraag in het kader van deel B van de Tijdelijke subsidieregeling onderzoek Topsector Logistiek 2022-2026. Dit innovatieprogramma is onderdeel van het Kennis- en Innovatieprogramma Emissieloos Bouwen dat deel uitmaakt van de overkoepelende routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB).

Het doel is om met deze onderzoeksprojecten bij te dragen aan de doelstellingen en prioriteiten die zijn vastgesteld in de Stuurgroep Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek van de Topsector Logistiek, met een zo groot mogelijke impact op de reductie van stikstof in de bouwlogistieke keten, voor zowel nieuwbouw, renovatie als onderhoud.

De gevraagde onderwerpen sluiten aan bij de hoofddoelen binnen de Topsector Logistiek. Daarnaast wordt het aanbevolen om onderzoeksprojecten te laten aansluiten op de missies voor het topsectoren- en innovatiebeleid van de Rijksoverheid en de Sustainable Development Goals. Een onderzoeksproject kan zich richten op één of meerdere van de volgende onderwerpen:

  • Onderzoek naar verduurzaming van de bouwlogistiek en de rol van digitalisering;
  • Onderzoek naar de logistieke impact van emissiearme materialen en modulaire bouwconcepten;
  • Onderzoek naar duurzame, multimodale organisatie van bouwstromen;
  • Onderzoek naar logistieke ketenregiefuncties in de bouwlogistiek.

Aanvragen kunnen worden ingediend door een samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen. De minimale omvang van het consortium is één kennisinstelling en twee bedrijven. Dit kunnen twee private bedrijven zijn of minimaal één privaat bedrijf en één publieke instelling. Consortia waarin meerdere kennisdisciplines en/of universiteiten en praktijkgerichte onderzoekers (hogescholen en/of TO2 instellingen) samenwerken worden sterk aangemoedigd.

Voor de oproep is een budget van € 2,5 miljoen beschikbaar. Binnen het TKI Dinalog en specifiek voor deze call is gekozen voor de volgende richtlijnen voor het vormgeven van onderzoeksprojecten:

  • industrieel (R&D) onderzoek: maximaal 50% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 1 miljoen (de bijbehorende totale cofinanciering is dan minimaal € 1 miljoen en de subsidiabele projectkosten bedragen dan minimaal € 2 miljoen voor een periode van maximaal drie jaar);
  • experimentele ontwikkeling: maximaal 25% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 1 miljoen (de bijbehorende totale cofinanciering is dan minimaal € 3 miljoen en de subsidiabele projectkosten bedragen dan minimaal € 4 miljoen voor een periode van maximaal drie jaar).

De onderzoeksprojecten moeten een bijdrage leveren aan de hoofddoelstellingen van de Topsector Logistiek en aan de streefwaarden van SEB. Met name voor deze call moeten de te verwachten potentiële bijdragen aan de vermindering van NOx- en CO2-uitstoot in de voorstellen expliciet onderbouwd en daar waar mogelijk gekwantificeerd worden.

Aanvragen kunnen per e-mail worden ingediend. De deadline is 23 mei 2024.

Terug naar overzicht