Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
25

ZonMw publiceert oproepen Preventie in de zorg en Gezonde wijk

Bij ZonMw kunnen vanaf 25 juni 2015 projectideeën worden ingediend binnen het deelprogramma Preventie in de zorg en binnen het deelprogramma Wonen en leven in een gezonde wijk en omgeving. Beide deelprogramma's vallen onder het vijfde Programma Preventie (PP5). De deadline voor beide oproepen is 6 oktober 2015. Doel van het PP5 is kennisontwikkeling over een brede integrale aanpak van preventie.

Doel van de oproep Wonen en leven in een gezonde wijk en omgeving is kennis genereren die bijdraagt aan de effectiviteit van lokaal integraal gezondheidsbeleid. De subsidieoproep richt zich op integrale wijkgerichte aanpakken voor de bevordering van de gezondheid en participatie van burgers. Het startpunt van onderzoek is het collectief van een gebied (wijk, buurt, dorp, gemeente) met bewoners met een gezondheidsachterstand. De kennis dient bruikbaar te zijn voor de lokale praktijk en beleid. Prioriteit heeft onderzoek in gebieden met veel bewoners met een lage sociaal economische positie en gezondheidsachterstanden zoals in 'GIDS'- gemeenten. Voor deze oproep is een budget van € 3,2 miljoen beschikbaar. Er wordt gestreefd naar een gelijke verdeling van het budget in:
• kortlopende onderzoeksstudies. Met een looptijd van maximaal 18 maanden en een maximaal budget van € 75.000;
• langer lopende verdiepende studies met onderzoek op meerdere/alle bovengenoemde thema’s. Met een looptijd van 48 maanden met een maximaal budget van € 400.000.

Doel van de oproep Preventie in de zorg is kennis genereren die bijdraagt aan de uitvoering van preventie in de eerste lijn. Er is aanbod ontwikkeld, maar dat wordt lang niet overal (consequent) uitgevoerd. Bij het overgrote deel van het preventieaanbod in de zorg ontbreekt het bewijs voor effectiviteit. Ook is er meer kennis over de langetermijneffecten, het behoud van gedragsverandering en de baten buiten het zorgdomein nodig om gemaakte aannames bij kosteneffectstudies te staven. Daarnaast moet ggz-aanbod geschikt gemaakt worden voor uitvoering binnen de eerste lijn. Voor deze ronde is € 4 miljoen beschikbaar. De maximale bijdragen lopen uiteen van € 75.000 voor een pilotproject tot € 400.000 voor een project van 48 maanden.

Terug naar overzicht