Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
25

Aanpassingen aangekondigd voor mobiliteitsbonus en no-riskpolis

Indien de Tweede en de Eerste Kamer instemmen met het wetsvoorstel Harmonisering instrumenten Participatiewet, wordt de doelgroep van de no-riskpolis en mobiliteitsbonus (premiekorting) per 1 januari 2016 uitgebreid. Ook wordt de bonus aanzienlijk verlaagd. Het kan echter ook betekenen dat een werkgever voor een medewerker niet alleen loonkostensubsidie ontvangt, maar ook nog een mobiliteitsbonus. Dit meldt Rendement.nl op basis van het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel Harmonisering instrumenten Participatiewet regelt dat de doelgroep van de mobiliteitsbonus (premiekorting) en no-riskpolis wordt uitgebreid naar alle werknemers, die onder de doelgroep van de banenafspraak vallen. Dat zijn Wajongers, mensen met een WIW/ID-baan of een WSW-indicatie en mensen uit de Participatiewet die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen.

Per 1 januari 2016 wordt de mobiliteitsbonus echter ook een stuk lager: maximaal € 1.800 per jaar per medewerker, voor een periode van maximaal drie jaar. Momenteel kan een werkgever voor een Wajonger nog drie jaar lang maximaal € 7.000 per jaar korting krijgen. Voor Wajongers met loondispensatie ontvangt een werkgever nu maximaal € 3.500 korting op de premies werknemersverzekeringen.

Daarnaast is in het wetsvoorstel een bepaling opgenomen, die een combinatie van een mobiliteitsbonus en een loonkostensubsidie mogelijk maakt. De werkgever kan straks voor de doelgroep van de banenafspraak naast loonkostensubsidie, ook nog gedurende drie jaar een mobiliteitsbonus van maximaal € 1.800 per medewerker per jaar ontvangen. Nu krijgt de werkgever enkel een mobiliteitsbonus voor medewerkers die zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Ontvangt de werkgever voor een medewerker al een loonkostensubsidie, dan krijgt deze voor hem dus geen mobiliteitsbonus. Het wetsvoorstel moet nog wel worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer.

Terug naar overzicht