Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
25

Regeling voor veenweiden en overgangsgebieden N2000 open

Het doel van de regeling – die onder de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies 2021 (REES21) valt – is het ondersteunen van de transitie van de landbouw in en rond stikstofgevoelige Natura 2000 gebieden en in veenweidegebieden. De regeling vergoedt de gederfde inkomsten en extra kosten van de agrarische bedrijfsvoering bij extensivering in en rond stikstofgevoelige Natura 2000 gebieden en bij geringere drooglegging in veenweidegebieden.

Subsidie kan worden aangevraagd door samenwerkingsverbanden die bestaan uit ten minste twee actoren, waarvan minimaal een landbouwer samen met ten minste een andere landbouwer, grondeigenaar, landbouworganisatie, collectief, natuur- en landschapsorganisatie of een andere natuurlijk- of rechtspersoon met uitzondering van overheden.

Subsidie kan worden aangevraagd voor activiteiten binnen de volgende drie onderdelen van de regeling:

  • Oprichten samenwerkingsverband of opstellen gebiedsplan;
  • Verhogen grondwaterstand in veenweidegebieden;
  • Extensivering in overgangsgebieden N2000.

Voor 2024 zijn de volgende subsidieplafonds vastgesteld: € 1,2 miljoen voor het oprichten van een samenwerkingsverband of het opstellen van een gebiedsplan, € 37,5 miljoen voor het verhogen van de grondwaterstand in veenweidegebieden, en € 105 miljoen voor extensivering in overgangsgebieden N2000.

De subsidie voor het oprichten van een samenwerkingsverband of het opstellen van een gebiedsplan bedraagt 100% van de subsidiabele kosten en kan variëren van minimaal € 25.000 tot maximaal € 40.000. De subsidie voor de overige onderdelen bedraagt 100% van de subsidiabele kosten en dient minimaal € 125.000 te bedragen.

Aanvragen kunnen van 1 mei tot en met 31 mei 2024 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Terug naar overzicht