Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
25

VWS wil regeling opleidingsmodule BAZ opnieuw verlengen

Op basis van de regeling wordt subsidie verstrekt aan door het College Zorgopleidingen (CZO) erkende zorgorganisaties als vergoeding voor de deelname van hun medewerkers aan de verkorte opleiding Basis Acute Zorg (BAZ). Met de nu door Helder naar de Tweede Kamer gestuurde wijzigingsregeling wordt voorgesteld om ook subsidie te verstrekken voor de diploma's die zijn behaald in de periode vanaf 1 oktober 2023 tot en met 30 september 2024. De aanvraagperiode voor deze diploma's zal lopen van 15 september 2024 tot en met 15 oktober 2024. Hiervoor is € 10 miljoen gereserveerd, waarmee ongeveer 475 verpleegkundigen de BAZ-opleiding kunnen volgen.

De regeling wordt tegelijkertijd op nog een aantal punten gewijzigd. Ten eerste wordt het subsidiebedrag per opleidingsmodule verhoogd van € 18.675 naar € 21.000, dit naar aanleiding van loon- en prijsstijgingen.

Op basis van de ervaringen met de regeling in 2023, wordt ook de wijze van verdeling bij het bereiken van het subsidieplafond aangepast. De oude systematiek waarbij de volgorde van subsidieaanvraag bepalend was voor verdeling van het beschikbare bedrag, wordt gewijzigd. In plaats daarvan wordt bij het bereiken van het subsidieplafond het beschikbare budget evenredig verdeeld over de gerealiseerde opleidingsmodules BAZ die in de complete aanvragen tot vaststelling zijn opgenomen, met een lager subsidiebedrag per gerealiseerde opleidingsmodule BAZ tot gevolg. Dit beperkt de kans op het scenario dat een zorgorganisatie helemaal geen subsidie ontvangt ondanks dat de geleverde prestatie tijdig is afgerond, en worden de lasten van het bereiken van het subsidieplafond over alle zorgorganisaties verdeeld.

Ten slotte is op basis van de uitvoering van de regeling in 2023 besloten om de eisen aan de aanvraag tot vaststelling te wijzigen. Per behaald certificaat wordt gevraagd om het CZO-registratienummer, de datum waarop het certificaat is behaald, en het uitstroomprofiel waar de BAZ-opleidingsmodule onderdeel van is geweest. Met deze gegevens wordt het aanvragen van vaststelling van de subsidie minder foutgevoelig en eenvoudiger te controleren, aldus VWS.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/03/25/kamerbrief-over-voorhangbrief-verlenging-subsidieregeling-opleidingsmodule-baz

Terug naar overzicht