Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
25

€ 160,5 miljoen voor wetenschap op wereldtopniveau

Het gaat om onderzoek naar mechanische spanningen in planten, beter begrip van eiwitten in ons lichaam, cyberveiligheid, therapie tegen blindheid, de chemische basis van geestelijke aandoeningen, crisisbestrijding, alsmede chemische opslag van elektriciteit. De zeven projecten op deze terreinen behoren tot de wetenschappelijke wereldtop of zijn op weg daarnaartoe, zo meldt OCW.

De investeringen maken deel uit van afspraken uit het al langlopende Zwaartekrachtprogramma. Met dit programma investeert het kabinet al tien jaar in wetenschap. Elke twee jaar kunnen groepen wetenschappers die werken voor Nederlandse universiteiten in aanmerking komen voor een investering. Onderzoeksprojecten krijgen nu de helft van het geld, en bij succesvolle evaluatie na vijf jaar de tweede helft. Dat maakt voor hen dus tien jaar lang onderzoek mogelijk.

Deze langjarige financiering werkt volgens OCW als een magneet voor wetenschappelijk toptalent. Aan elk onderzoeksproject zijn tientallen wetenschappers verbonden. Het kabinet investeert alleen in onderzoek dat tot de wereldtop behoort of de potentie heeft die te bereiken. Een onafhankelijke commissie van internationale topwetenschappers, begeleid door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschap (NWO), beoordeelt dat.

Kijk voor meer informatie over het programma en de nu gehonoreerde projecten op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/03/25/kabinet-investeert-in-wetenschap-op-wereldtopniveau

Terug naar overzicht