Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
25

30 april startbijeenkomst POP3

In februari heeft de Europese Commissie goedkeuring verleend aan het PlattelandsOntwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3). Op 30 april a.s. zal het Regiebureau POP een informatiebijeenkomst organiseren, die als vertreksein beschouwd kan worden voor de uitvoering van het POP3 in Nederland. De bijeenkomst is bedoeld voor professionals, die bij de uitvoering van POP3 zijn betrokken. Behalve informatieverstrekking worden er workshops gegeven en is er ruimte om te netwerken.

In het ochtendgedeelte wordt een toelichting gegeven op het vastgestelde POP3. In workshops vindt verdieping aan de hand van een aantal thema’s plaats. In de middag staat het Netwerk Platteland centraal. Het gaat om de vraag hoe het Netwerk Platteland goed op de rails gezet kan worden, conform het nieuwe spoorboekje. Er worden presentaties gegeven en er zal ruimte zijn voor interactie. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Deelnemers kunnen zich voor 3 april a.s. opgeven via: Regiebureau@rb.agro.nl, waarbij geldt vol is vol.

Rijk, provincies en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn inmiddels bezig om een uitvoeringsorganisatie voor het POP3 op poten te zetten. Er is één Plattelandsontwikkelingsprogramma maar wel met een provinciale invulling. Hierdoor kunnen bepaalde maatregelen per provincie afwijken.

De subsidies zijn als volgt verdeeld:
• € 44 miljoen: versterken van innovatie, verduurzaming en concurrentiekracht. Dit zijn onder andere kennisverspreiding, demo’s, EIP, investeringen, landbouwstructuurversterking. Daarnaast is er nog de garantstelling risicovolle innovaties en brede weersverzekering deze worden beiden uitgevoerd door het ministerie van Economische Zaken;
• € 5 miljoen: jonge boeren;
• € 86 miljoen: natuur en landschap (dit is onder andere natuurpact, agrarisch natuurbeheer, ganzenbeheer, hydrologische maatregelen PAS);
• € 25 miljoen: verbeteren waterkwaliteit (dit is onder andere inrichting, beheer en innovaties);
• € 11 miljoen: LEADER (inclusief Duurzaam Door).

Het Rijk zal in de eerste helft van 2015 al starten met een openstelling. Deze wordt bekendgemaakt op de website van RVO.nl. De meeste provincies stellen in de tweede helft van 2015 de subsidies open, aldus het Regiebureau POP. Overigens is in een groot aantal provincies het LEADER-onderdeel al opengesteld.

Terug naar overzicht