Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
25

Friesland publiceert regeling 'Iepen Mienskipsfûns' voor verbetering leefbaarheid

De provincie Friesland heeft de 'Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns' gepubliceerd, alsmede de bijbehorende subsidieplafonds. Met deze regeling kan subsidie worden verstrekt voor maatschappelijke initiatieven, die de leefbaarheid in Friesland bevorderen. In de regeling wordt onderscheid gemaakt tussen kleine en grote initiatieven. Voor kleine initiatieven bedraagt de maximale subsidie € 10.000, terwijl dit voor grote initiatieven maximaal € 50.000 is.

De subsidie bedraagt maximaal 50% van de begrote kosten. Aanvragen kunnen worden ingediend door verenigingen, stichtingen en Staatsbosbeheer. Voor kleine initiatieven kunnen ook aanvragen worden ingediend door groepen van natuurlijke personen, die tenminste uit vijf personen bestaan.

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet een activiteit bijdragen aan tenminste één van de volgende aspecten: het vergroten van de sociale cohesie, het verbinden van mensen, het initiëren of bevorderen van samenwerkingsverbanden, het creëren van betrokkenheid of draagvlak. Daarnaast moet de activiteit een raakvlak hebben met één of meer van de volgende thema’s: openbaar vervoer; sociaal beleid; leefbaarheid; demografische ontwikkelingen; lokale energie-initiatieven; cultuur; of woningbouwprojecten op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap.

Aanvragen kunnen van 2 maart tot en met 31 maart 2015 worden ingediend via het Streekwurkloket: een samenwerkingsverband tussen Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de Friese gemeenten. Belangstellenden ontvangen na aanmelding van het project de benodigde gegevens van de contactpersoon bij de gemeente of het projectbureau en een aanmeldformulier. Vervolgens wordt er samen met de contactpersoon bekeken of het idee in aanmerking komt voor een vergoeding. De ingediende projectaanvragen worden door een adviesplatform beoordeeld, waarna ze kunnen worden uitgevoerd.
De subsidieplafonds voor kleine maatschappelijke initiatieven bedragen, per gebied:

Waddeneilanden: € 60.000;
Noordoost Fryslân: € 60.000;
Noordwest Fryslân: € 60.000;
Zuidwest Fryslân: € 0 (nul);
Zuidoost Fryslân: € 60.000.

De subsidieplafonds voor grote maatschappelijke initiatieven bedragen, per gebied:

Waddeneilanden: € 100.000;
Noordoost Fryslân: € 100.000;
Noordwest Fryslân: € 100.000;
Zuidwest Fryslân: € 100.000;
Zuidoost Fryslân: € 100.000.

De provincie kondigt alvast aan dat het Streekwurkloket in 2015 na 31 maart nog vaker geopend zal worden voor subsidieaanvragen.

Terug naar overzicht