Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
24

Tweede Kamer geïnformeerd over beter rendement van kennis en innovatie in de sport

Minister Schippers (Volksgezondheid en sport) wil de kennis en innovatie in de sport beter laten renderen. Dit is niet alleen goed voor betere prestaties in de topsport. Verhogen van kennis en innovatie op sportgebied zorgt er bijvoorbeeld ook voor, dat de impact van sportelementen of de sportgerelateerde export wordt vergroot. Vanuit het ministerie is voor sportinnovatie jaarlijks € 1 miljoen beschikbaar.

In een kamerbrief heeft de minister laten weten, dat, om de sport effectiever en efficiënter te benutten en de innovatie te kunnen stimuleren, er drie lijnen zijn uitgezet:

1. Kennis- en innovatieagenda sport: deze agenda richt zich op de topsport en de breedtesport, op gerelateerde vraagstukken uit de maatschappij, op excellentie in de wetenschap en op kansen in het bedrijfsleven. Om dit in de praktijk te kunnen brengen, is een speciaal topteam samengesteld, met mensen uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid;

2. Programmering van onderzoeks- en innovatiegelden: de door het topteam samengestelde, doorlopende innovatieagenda zal leidend worden voor door de overheid gefinancierde onderzoeks- en innovatieprogramma's op het gebied van sport en bewegen. Het lopende Onderzoeksprogramma Sport, dat wordt uitgevoerd door NWO-onderdelen ZONMw, NWO/Geesteswetenschappen en Techologiestichting STW in afstemming met Regieorgaan SIA wordt vanaf 2015 aangevuld met een Innovatieprogramma Sport. Vanuit de VWS-begroting is voor sportinnovatie jaarlijks € 1 miljoen beschikbaar. Van de ingediende innovatievoorstellen wordt vanaf 2015 cofinanciering en / of inzet van private of publieke partijen verplicht;

3. Bundeling kennisinfrastructuur: er is behoefte aan een herkenbaar en voor alle doelgroepen toegankelijk centrum, dat de kennis over sport en bewegen zoveel mogelijk vraaggestuurd verzamelt, valideert, verrijkt en verspreidt. De minister heeft aan de besturen van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en de Stichting Onbeperkt Sportief gevraagd, voor 1 december 2014 met een plan te komen voor de omvorming van hun organisaties tot een kenniscentrum voor sport en bewegen. Het nieuwe centrum moet zowel professionals, als bestuurders, vrijwilligers, zijdelings betrokken sectoren (onderwijs, welzijn, zorg) en bij de lokale overheden die zich richten op sport gaan bedienen. Voor een goede informatievoorziening moet bovendien een portal worden ingericht.
Kenniscentrum en portal zijn uiterlijk 1 januari 2016 operationeel. Vanaf die datum zal daarom geen subsidie meer worden verstrekt aan andere kennisorganisaties op dit gebied.

Terug naar overzicht