Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
24

Friese begroting 2015 richt zich op infrastructuur, ruimtelijke kwaliteit en de sociaaleconomische ontwikkeling

Gedeputeerde Staten van Friesland hebben de begroting voor 2015 opgesteld. Hierin stellen zij voor om te investeren in voorstellen waar de Fries direct van profiteert. Er zal veel geld gaan naar infrastructuur, ruimtelijke kwaliteit en de sociaaleconomische ontwikkeling van Friesland. Ook het investeringsprogramma Wurkje foar Fryslân zal worden voortgezet. De begroting, die een omvang heeft van € 500 miljoen, zal op 12 november a.s. worden behandeld door Provinciale Staten.

Omdat de begroting van 2015 de laatste begroting is van het huidige college (in 2015 zijn er provinciale verkiezingen), kiest zij ervoor om in de nieuwe begroting alleen nieuwe voorstellen op te nemen als dat strikt noodzakelijk is. Voor het overige gaat er alleen geld naar lopende zaken.

Met Kansen in Kernen wordt geïnvesteerd in de ruimtelijke kwaliteit en de sociaaleconomische ontwikkeling in de dorpen rond de Centrale As. Ook is er financiële ondersteuning voor het Iepen Mienskipsfûns, een fonds waarmee initiatieven van onderop worden ondersteund. Verder is er ondersteuning voor het project Kening fan ‘e Greide, een burgerinitiatief dat opgenomen werd in het bidbook voor Kulturele Haadstêd 2018. Kening fan ‘e Greide richt zich op nieuw weidevogelbeleid. Wat betreft infrastructuur zet de provincie geld in voor het onderhoud van wegen en het beheer van vaarwegen. Bovendien moet er een totaal routenetwerk voor wandelen, fietsen en varen komen. Ook stelt de provincie geld beschikbaar voor sport in Friesland.

Naast deze nieuwe voorstellen en het reguliere beleid voert het college het investeringsprogramma Wurkje foar Fryslân uit. Daar is de provincie dit jaar mee gestart. Wurkje foar Fryslân richt zich op grote investeringen om de Friese economische structuur en werkgelegenheid duurzaam te versterken met geld uit de verkoop van de aandelen Nuon. Te denken valt bijvoorbeeld aan investeringen om de innovatie van het midden- en kleinbedrijf te bevorderen. Maar ook investeringen in duurzame energie en ‘superfluch ynternet’ zijn via Wurkje foar Fryslân mogelijk, net als subsidies voor particulieren voor energiebesparende investeringen in hun woningen.

Terug naar overzicht