Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
24

Kenniscoalitie roept om extra investeringen in onderzoek

De kenniscoalitie bestaande uit NWO, KNAW, TNO, VSNU, TO2, VNO-NCW, MKB Nederland en de Vereniging Hogescholen doen een oproep aan de ministers Henk Kamp (EZ), Jet Bussemaker (OCW) en staatssecretaris Sander Dekker (OCW) voor extra investeringen in onderzoek en innovatie van de overheid. Willen we in de toekomst onze welvaart en economie in Nederland handhaven dan zijn deze extra investeringen noodzakelijk en momenteel schieten de investeringen daarvoor tekort.

Deze oproep staat in het Manifest 2014 van de kenniscoalitie gericht aan de ministers en staatssecretaris met daarin drie cruciale boodschappen voor de aangekondigde visie op het wetenschapsbestel. 

Ten eerste bepleit de kenniscoalitie een nationale wetenschapsagenda waarbij wetenschappelijke, economische en maatschappelijke uitdagingen verbonden worden. Ten tweede wordt het kabinet opgeroepen om de kwaliteit van het onderzoek in de volle breedte hoog te houden (hoogvlakte) en in te zetten op verdere zwaartevorming en profilering (pieken). Ten slotte vraagt de coalitie aandacht voor de belangrijke randvoorwaarde: investeren. Als Nederland tot de top 5 van de meest competitieve kenniseconomieën wil van de wereld behoren, dan is extra investeren noodzakelijk. 

De wetenschapsvisie van de ministers en de staatssecretaris wordt begin september verwacht.

Terug naar overzicht