Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
24

Nieuwe plafonds en gewijzigde openstellingen Beleidsregel OP-Oost

De Managementautoriteit Oost-Nederland heeft nieuwe subsidieplafonds en gewijzigde openstellingen bekendgemaakt voor de Beleidsregel Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland 2019 (BOPOOST19).

Met deze eind februari gepubliceerde beleidsregel? wordt uitvoering gegeven aan het Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland (OPOOST). In totaal is er voor de beleidsregel nu een bedrag van € 35,5 beschikbaar gesteld, bestemd voor de ondersteuning van duurzame en innovatieve projecten in Oost-Nederland (de provincies Gelderland en Overijssel).

Voor algemene innovaties in de sectoren Agrofood, Health en HTSM is € 18,1 miljoen beschikbaar (€ 6,9 miljoen voor Gelderland en € 11,2 miljoen voor Overijssel). Voor projecten die bijdragen aan slimme CO2-reductie is er € 17,4 miljoen te verdelen (€ 9,5 miljoen voor Gelderland en € 7,9 miljoen voor Overijssel). Voor het stimuleren van proeftuinen is er dus geen budget beschikbaar en kunnen er dus ook geen aanvragen worden ingediend.

Onder de noemer algemene innovatie kan subsidie worden aangevraagd voor grote R&D-samenwerkingsprojecten. In deze projecten werken drie of meer onafhankelijke organisaties samen aan innovaties in de sectoren Agrofood, Health en HTSM. De subsidie bedraagt minimaal € 350.000 en maximaal € 2 miljoen per aanvraag.

Voor slimme CO2-reductie kan subsidie worden aangevraagd door samenwerkende organisaties die plannen hebben om grondstoffen en/of energie te besparen, schone energie te winnen en/of op te slaan. Het samenwerkingsverband moet bestaan uit drie of meer onafhankelijk samenwerkende organisaties. Ook kennisinstellingen, gemeenten, waterschappen, woningbouwverenigingen of coöperaties kunnen hiervan deel uitmaken. De subsidie bedraagt minimaal € 350.000 en maximaal € 2 miljoen per aanvraag.

Subsidieaanvragen voor beide onderdelen kunnen worden ingediend van 16 mei 2019 tot en met 31 oktober 2019. Eerder was gemeld dat de aanvraagperiode zou lopen van 14 mei 2019 tot en met 29 februari 2020, maar dat is nu dus gewijzigd. De middelen worden verdeeld volgens het 'first come first serve'-principe. Dit betekent dat complete subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst in behandeling worden genomen. Aanvragen is niet meer mogelijk nadat het beschikbare budget is toegekend.

In oprichting
Voor Gelderland start binnenkort ook een fonds voor risicofinanciering voor het mkb. Dit fonds wordt naar verwachting aan het eind van het tweede kwartaal 2019 opengesteld. Met leningen tussen € 350.000 tot € 2 miljoen kunnen ondernemers hun innovaties verder ontwikkelen en naar de markt te brengen, aldus de Managementautoriteit Oost-Nederland.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://op-oost.nl/Actueel/Nieuwsberichten/35,5-miljoen-voor-Innovatie-en-slimme-CO2-reductie.html, http://www.op-oost.eu/Aanvragen/Regelingen-2019.html en https://op-oost.nl/bestanden/Documenten/OP-Oost/Aanvragen/regelingen%202019/23-04-2019%20plafond%20bestand.pdf

Terug naar overzicht