Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
24

Noord-Brabant maakt nieuw beleidskader bekend voor subsidie natuur- en landschapsbeheer

Op 1 januari 2016 gaat het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) 2016 in. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige SNL hebben betrekking op het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben daarom in dit kader het Natuurbeheerplan en de Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer voor 2016 vastgesteld. Daarnaast is het mandaatbesluit en de uitvoeringsregeling Stichting Certifcering SNL bekendgemaakt. Tenslotte is er een Achtste Wijzigingsregeling op de bestaande Subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer gepubliceerd.

Vanaf 2016 gaat het agrarisch natuur- en landschapsbeheer uit van een collectieve aanpak, waarbij het beheer op de meest kansrijke gebieden wordt ingezet. De subsidie zal vanaf dat moment worden aangevraagd door agrarische collectieven. Agrariërs kunnen individueel geen vergoeding meer aanvragen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Noord-Brabant heeft nog geen Openstellingsbesluit voor de SNL 2016 vastgesteld. Er zijn nog geen nieuwe indiendata of budgetten bekend.

De natuurgebieden en agrarische leefgebieden zijn op kaart weergegeven in het Natuurbeheerplan. Het geheel bevat ook de doelstellingen waarop de subsidies zijn gericht. Het ontwerp heeft van 16 januari tot en met 26 februari 2015 ter inzage gelegen. Een aantal zienswijzen zijn voor Gedeputeerde Staten aanleiding geweest om het plan aan te passen. Het gewijzigde Natuurbeheerplan met de bijbehorende beheertypenkaart voor het agrarisch natuurbeheer ligt vanaf 22 april ter inzage op het Provinciehuis en is daarnaast digitaal in te zien. Belanghebbenden kunnen schriftelijk beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het Natuurbeheerplan Noord-Brabant 2016 bij de Arrondissementsrechtbank in 's-Hertogenbosch.

Terug naar overzicht