Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
24

Verwachte subsidiekosten voor wind op zee vallen € 6 miljard lager uit

Minister Henk Kamp van Economische Zaken meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de verwachte subsidiekosten voor windmolenparken op zee € 6 miljard lager uit zullen vallen dan gedacht, in de periode van 2019 tot 2038. In plaats van het maximum van € 18 miljard dat twee jaar geleden werd ingeschat op basis van de afspraken in het Energieakkoord en de toen gehanteerde basiselektriciteitsprijs, zijn de daadwerkelijk verwachte subsidiekosten ruim € 12 miljard in de periode 2019-2038. Dit is berekend op basis van de elektriciteitsprijs in de Nationale Energieverkenning 2014. Ook op basis van de lange termijnelektriciteitsprijs zoals deze gehanteerd is in de Nationale Energieverkenning 2014, zijn de verwachte subsidiekosten ruim € 12 miljard voor de periode 2019-2038. 

In de SDE+ wordt het verschil tussen de kosten en de werkelijke jaarlijkse elektriciteitsprijs gesubsidieerd. Aangezien de werkelijke elektriciteitsprijs stijgt en daalt over de jaren heen, stijgen en dalen ook de jaarlijkse uitgaven van de SDE+. De uitgaven binnen de SDE+ zijn dus afhankelijk van de toekomstige ontwikkeling van de elektriciteitsprijs. Verder worden de subsidiekosten in de SDE+ gemaximeerd op het moment dat een aanvrager zijn SDE+ beschikking krijgt. Als de elektriciteitsprijs extreem laag wordt, wordt niet meer het volledige verschil tussen de kosten en de werkelijke elektriciteitsprijs gesubsidieerd, maar het verschil tussen de kosten en de basiselektriciteitsprijs. Deze basiselektriciteitsprijs wordt in de beschikking vastgelegd en is gelijk aan 2/3 van de lange termijnelektriciteitsprijs.

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs is echter moeilijk te voorspellen en de lange termijnelektriciteitsprijzen worden, net zoals de verwachte subsidiekosten dan ook jaarlijks geactualiseerd. De werkelijke maximale subsidiekosten kunnen pas definitief berekend worden nadat alle tenders zijn afgerond in 2019.

Kamp maakte verder ook bekend dat hij een compensatieregeling ter waarde van € 7,35 miljoen wil aanbieden aan energiebedrijven Nuon, Eneco, RWE, Dong en Northland. Het gaat om schadevergoeding naar aanleiding van verleende vergunningen voor windparken op zee, die uiteindelijk ingetrokken zijn als gevolg van een nieuwe wet.

Voor inzage in de 'Kamerbrief over kosten windenergie op zee' klik hier.

Terug naar overzicht