Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
24

Financiële ondersteuning mogelijk voor nieuwe emissie-eisen stookinstallaties

In 2017 gaan nieuwe emissie-eisen gelden voor bestaande middelgrote stookinstallaties die in gebruik zijn bij bedrijven, in de utiliteitsbouw en de industrie. In veel gevallen betekent dit noodzakelijke aanpassingen aan verwarmings- of stoomketels, diesel- en gasmotoren en gasturbines. Ondernemers kunnen voor deze investeringen nog dit jaar in aanmerking komen voor financiële ondersteuning via de MIA (Milieu Investeringsaftrek) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Bestaande, middelgrote stookinstallaties (<50 MWth) moeten vanaf 1 januari 2017 aan nieuwe emissie-eisen in het Activiteitenbesluit voldoen. De eisen gelden dan niet alleen voor nieuwe stookinstallaties, maar voor alle verwarmingsketels, stoomketels, diesel- en gasmotoren en gasturbines. Voor installaties in de offshore of bij tuinders die extern CO2 betrekken, geldt de overgangstermijn tot 1 januari 2019.


Wat de nieuwe emissie-eisen voor consequenties hebben, is afhankelijk van het type en de leeftijd van de stookinstallatie. In veel gevallen zullen maatregelen noodzakelijk zijn, zoals aanpassing van de branders of het motormanagementsysteem of installatie van een rookgasreiniging. In een aantal gevallen zal het voorkomen dat de stookinstallatie moet worden vervangen.
De aanpassing van de installatie of investering in rookgasreiniging is op de Milieulijst 2015 code A 4121 opgenomen. Voor de bedrijven die in 2017 moeten voldoen aan de nieuwe eisen vervalt deze mogelijkheid na 31 december 2015.

Met de fiscale regelingen MIA en Vamil stimuleert het ministerie van Infrastructuur en Milieu milieuvriendelijke investeringen.

Terug naar overzicht