Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
24

SIA-oproep Netwerkontwikkeling Richting Europa

Het doel van deze oproep is om onderzoekers van hogescholen in staat te stellen om een vernieuwend samenwerkingsverband op te zetten met Europese partners, door gezamenlijk een praktijkgericht onderzoeksproject uit te voeren. Dit project verbindt regionale en nationale expertise met relevante Europese ontwikkelingen en vormt een basis voor toekomstige samenwerking, bijvoorbeeld in de vorm van een aanvraag voor een Europese onderzoekssubsidie.

De oproep maakt deel uit van het pilotprogramma Richting Europa. Dit programma heeft als doel dat:

  • de regionale en nationale thematische agenda’s voor het praktijkgerichte onderzoek beter aansluiten bij de Europese onderzoeks- en innovatiestrategie en bij bestaande maatschappelijke uitdagingen in Europa;
  • hogescholen, lectoren en hun onderzoeksgroepen beter zijn aangesloten bij Europese netwerken;
  • hogescholen een professionaliseringsslag maken op het gebied van Europees onderzoek en innovatie.

Het programma bestaat hoofdzakelijk uit een door Regieorgaan SIA georganiseerde reeks (landelijke) netwerkbijeenkomsten, deelname aan Europese partnerschappen en twee (pilot)regelingen: de Pilot subsidieregeling Richting Europa (SIA-PRE) en de nu bekendgemaakte regeling.

Alleen door de overheid bekostigde hogescholen kunnen een aanvraag indienen. Het consortium van het project dient, naast de aanvragende hogeschool, te bestaan uit minimaal twee in het buitenland gevestigde kennisinstellingen uit verschillende landen of één in het buitenland gevestigde kennisinstelling en één in het buitenland gevestigde praktijkpartner (beide uit verschillende landen). De kennisinstellingen uit het buitenland dienen te zijn gevestigd in lidstaten van de Europese Unie, landen die geassocieerd zijn aan het Horizon Europe-programma of landen die in november 2023 een transitional agreement hadden met de Europese Commissie.

Het is van meerwaarde als er in het consortium ook Nederlandse kennisinstellingen en/of praktijkpartners (publieke organisaties, mkb-ondernemers en koepel- en brancheorganisaties) betrokken zijn waarmee de positie van de aanvragende hogeschool in Europa kan worden versterkt.

Voor de oproep is een budget van € 1,2 miljoen beschikbaar, waarmee naar verwachting maximaal 12 aanvragen kunnen worden toegekend. De subsidie bedraagt maximaal € 100.000. De looptijd van het project is minimaal 12 en maximaal 24 maanden.

Aanvragen kunnen tot en met 28 mei 2024 worden ingediend via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO.

Terug naar overzicht