Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
24

Extra steun voor mkb in Gronings aardbevingsgebied

Het Mkb-programma is een initiatief van het Rijk, de provincie Groningen en de Groningse aardbevingsgemeenten om het midden- en kleinbedrijf (mkb) in het Groningse aardbevingsgebied te ondersteunen en toekomstperspectief te bieden. De nu vastgestelde regeling subsidieert de inhuur van een deskundige voor een kennisvraag die de ondernemer niet zou hebben gehad zonder nadelige effecten van gaswinning.

Consulenten én subsidie
Mkb-ondernemers in het aardbevingsgebied die met hun bedrijfspand in een schade- en of versterkingstraject zitten, kunnen voor begeleiding en advies terecht bij twee mkb-consulenten (adviseurs). Daarnaast kunnen ze binnenkort dus gebruikmaken van de nieuwe subsidieregeling om deskundigen in te zetten.

De mkb-consulenten ondersteunen bij het administratieve proces van schade of versterking en geven advies als deze zaken invloed hebben op de bedrijfsvoering. Ze zijn daarbij een oplossingsgerichte spin in het web, aangezien het in veel gevallen om complexe situaties gaat waarbij meerdere organisaties betrokken zijn. De begeleiding is gratis en er is geen maximale begeleidingsduur, zo meldt de provincie Groningen.

Maximaal € 10.000
Als er daarnaast extra juridische, planologische, bedrijfskundige of psychologische kennis of ondersteuning nodig is, dan kunnen ondernemers maximaal € 10.000 subsidie aanvragen via de deskundigenregeling. Deze subsidie is vanaf 29 januari 2024 aan te vragen en is bijvoorbeeld te gebruiken voor een taxatie, milieutechnisch onderzoek of een planologische inpassing. Ook kan er bedrijfskundig of juridisch advies bij investeringen of een overname ingewonnen worden. 

Meer informatie volgt na publicatie van de nieuwe regeling in het Provinciaal Blad.

Zie ook: https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/extra-ondersteuning-voor-mkb-bedrijven-in-aardbevingsgebied/ en https://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/Besluitenlijst_GS/Besluitenlijst_GS_2024/Besluitenlijst_GS_2024_-_week_4.pdf

Terug naar overzicht