Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
23

Baangerelateerde investeringskorting officieel gepubliceerd

De Baangerelateerde investeringskorting oftewel de BIK-afdrachtvermindering (BIK) is officieel gepubliceerd in het Belastingplan 2021.

De publicatie volgt op de goedkeuring van het Belastingplan 2021 en de daarin opgenomen BIK door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer.

Het doel van de BIK is stimuleren dat bedrijven ook tijdens de huidige economische crisis blijven investeren. De BIK is ondergebracht in hoofdstuk 9 van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA). De BIK is een aanvulling op bestaande stimuleringsmaatregelen. Voor kleinere investeringen (door het mkb) kunnen de BIK en de KIA samengaan. Bedrijven die groene investeringen doen, kunnen profiteren van de BIK in combinatie met de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).

De BIK biedt bedrijven de mogelijkheid om een deel van de kosten van nieuwe investeringen in bedrijfsmiddelen te verrekenen met de loonheffing. De investeringskorting geldt alleen voor nieuwe investeringen in bedrijfsmiddelen, waarvan de investeringsverplichting is aangegaan op of na 1 oktober 2020. Daarbij moeten de investeringen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 volledig zijn betaald en binnen zes maanden na die volledige betaling in gebruik zijn genomen.

Het bedrag aan BIK-afdrachtvermindering bedraagt per kalenderjaar:

  • 3,9% van het investeringsbedrag tot en met € 5 miljoen vermeerderd met;
  • 1,8% van het investeringsbedrag voor zover dat meer dan € 5 miljoen bedraagt.


Voor alle aanvragen geldt een ondergrens van € 1500 per bedrijfsmiddel en € 20.000 per aanvraag.

Aanvragen kunnen vanaf 1 september 2021 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een aanvraag kan gelijktijdig voor meerdere investeringen in bedrijfsmiddelen gedaan worden. Een bedrijf kan maximaal één keer per kwartaal een aanvraag doen.

Eventuele wijziging/verhoging percentages
Tegelijk met de officiële publicatie van de regeling is overigens ook alvast een eventuele wijziging gepubliceerd voor als de Europese Commissie geen goedkeuring geeft om als fiscale eenheid gebruik te maken van de BIK. Mocht deze goedkeuring niet komen, dan worden de percentages van de BIK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 verhoogd. Bij grote investeringen in een jaar bedraagt de korting tot € 5 miljoen in dat geval 5%, daarboven 2,08%.

Terug naar overzicht