Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
23

Investering van € 3 tot € 6 miljoen in biobased performance materialen

Voor de komende vier jaar wordt in Nederland een bedrag van € 3 tot € 6 miljoen beschikbaar gesteld voor onderzoek en ontwikkeling van biobased performance materialen (BPM). Het ministerie van Economische Zaken investeert € 3 miljoen in het programma. Daarnaast zal het BPM projectbureau, in samenwerking met het Dutch Polymer Institute (DPI) een aanvraag van eveneens € 3 miljoen indienen in het fonds NCI van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze aanvraag richt zich specifiek op ondersteuning van fundamenteel onderzoek naar biobased materialen. Vanuit het Nederlandse bedrijfsleven zal aanvullend nog circa 35% worden bijgedragen.

De opzet van het BPM programma is bijzonder omdat het zowel fundamenteel onderzoek (door universiteiten) als toegepast onderzoek (in samenwerking met bedrijven) omvat, waarbij beide typen onderzoek ook op elkaar zijn afgestemd. In het eerste BPM programma zijn biobased alternatieven ontwikkeld voor nieuwe klassen van polymere materialen. Materialen en producten van biokunststof zoals folies, flessen en harsen, zijn ontwikkeld en getest in samenwerking met bedrijven.

Projecten waarin samenwerking plaatsvindt tussen bedrijven en kennisinstellingen kunnen vanaf nu opgezet worden. Dit gebeurt op basis van vraagsturing en onder toezicht van het BPM Project Office. Wageningen UR Food & Biobased Research coördineert het toegepaste onderzoek. De aanvraag voor het fundamentele onderzoek wordt gecoördineerd door het DPI. Bedrijven en kennisinstellingen die belangstelling hebben in deelname aan projecten, kunnen contact opnemen met het BPM Project Office.

De belangstelling naar biobased materialen vanuit het bedrijfsleven neemt toe. Tot 2020 wordt een wereldwijde groei met factor 3,5 verwacht, ten opzichte van nu.

Terug naar overzicht