Nieuws

mei
23

€ 1,5 miljoen extra subsidie voor monumenten in Friesland

Friesland investeert dit jaar € 1,5 miljoen extra in de Subsidieregeling monumenten. Het budget is afkomstig uit het werkgelegenheidsprogramma Wurkje foar Fryslân.

Friesland verwacht, dat deze extra investering 180 mensjaren werk en 25 leerwerkplekken op zal leveren. De extra investering maakt enkele specifieke restauratie- en herbestemmingsprojecten al direct mogelijk. Zo is er maximaal € 400.000 beschikbaar voor het stadhuis van Bolsward en maximaal € 310.000 voor het Eijsingahuis in Leeuwarden. Voor het Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten is maximaal € 200.000 beschikbaar.

De subsidieregeling monumenten is op enkele punten aangepast. Voortaan is het ook mogelijk, voor karakteristieke panden zonder rijksmonumentale status een bijdrage in de restauratie aan te vragen. Nieuw zijn verder de subsidiemogelijkheden voor herbestemmingsverkenningen, bouw- en tuinhistorisch onderzoek, en het nevengebruik bij kerken. Aanvragen kunnen worden ingediend van 1 september tot en met 6 oktober 2014.

De subsidieregeling monumenten kan niet worden gebruikt voor woningen. Hiervoor kan een laagrentende lening worden aangevraagd bij het Cultuurfonds voor Monumenten Fryslân.

Terug naar overzicht