Nieuws

apr
23

Provincie Zuid-Holland en gemeente Hengelo kampioenen EU-subsidie

De meeste EU-subsidies die aan Nederland worden toegekend, komen terecht in de Randstad. Zuid-Holland is als provincie de onbetwiste koploper, terwijl de provincies Drenthe, Zeeland en Friesland het minst profiteren.

Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van een door bureau ERAC ontwikkeld monitoringssysteem. Met behulp van dit systeem kan per provincie, gemeente, waterschap en andere organisatietypes worden vastgesteld hoeveel Europese euro's er precies belanden, desgewenst uitgesplitst naar bestuurlijke thema's waaraan ze zijn gekoppeld.

Uit het systeem blijkt onder meer dat vanaf het begin van de huidige EU-programmaperiode 2014-2020 voor € 4,7 miljard aan Brussels geld in Nederland terecht is gekomen. Ruim een kwart daarvan is in de provincie Zuid-Holland geland. Op ruime afstand volgen Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Drenthe, Zeeland en Friesland weten de EU-potten aanmerkelijk minder vaak te vinden.

Van de Nederlandse gemeenten wist Amsterdam tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2019 in absolute getallen het meest op te halen (ruim € 30 miljoen). Het Overijsselse Hengelo scoorde echter het hoogste bedrag per inwoner, namelijk € 150. De gemeenten West-Betuwe en Gorinchem vormen in die ranglijst de hekkensluiters: hun Europese oogst blijft in de huidige programmaperiode vooralsnog steken op € 6 per inwoner.

Zie ook: https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/ruim-helft-eu-subsidies-naar-randstad.9613198.lynkx en https://erac.nl/actualiteiten/hoeveel-europees-subsidiegeld-strijkt-neer-in-nederland

Terug naar overzicht