Nieuws

apr
23

Meer informatie over nieuwe Interreg programma's bekend

De Interreg-programma's zullen in de periode 2014-2020 tenminste hetzelfde bedrag ontvangen als in de periode 2007-2013. Het extra budget van € 140 miljoen, dat voor Nederland in de nieuwe programmaperiode beschikbaar is, zal naar rato van de uitbreiding van het betreffende programmagebied, op basis van inwoneraantal, worden verdeeld.
Dat heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een kamerbrief laten weten.

De uitbreiding van het programmagebied leidt tot een stijging van € 55 miljoen voor het programma Duitsland-Nederland en een stijging van € 44,5 miljoen voor het Vlaanderen-Nederland programma. Het programma Twee Zeeën krijgt € 40,6 miljoen extra. Er is geen compromis bereikt over de uitbreiding van het programmagebied voor het programma Euregio Maas-Rijn. Dit betekent, dat de regio Eindhoven en Leuven wel aan de projecten kan deelnemen, maar niet door de Europese Commissie als volwaardig partner aan het programmagebied kan worden toegevoegd.

Het programma Duitsland-Nederland is inmiddels voltooid en werd begin april 2014 bij de Europese Commissie ingediend. Het Vlaanderen-Nederland programma is vrijwel gereed. Het Twee Zeeën programma bevindt zich in de publieke consultatiefase en zal kort voor de zomer ingediend worden. Het totale goedkeuringsproces neemt naar verwachting zes maanden in beslag. De programma's zullen het loket voor projectaanvragen naar verwachting eind 2014 of begin 2015 openstellen voor aanvragen.

Interreg IVA richt zich op grensoverschrijdende samenwerking binnen grensregio's van Europese landen. Het is onderdeel van INTERREG IV: een subsidieprogramma van het Europees fonds voor de regionale ontwikkeling (EFRO).

Terug naar overzicht