Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
23

Derde DUMAVA-openstelling gepubliceerd

Reden voor de inhoudelijke wijzigingen is dat uit een evaluatie van de regeling is gebleken dat de meeste subsidie werd aangevraagd voor losse maatregelen. De wijzigingen die worden doorgevoerd, zijn bedoeld om eigenaren te stimuleren om grotere duurzaamheidsstappen te maken.

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de subsidiepercentages, het schot, het maximum subsidiebedrag en de maatregelenlijst.

Aanpassingen in de subsidiesystematiek
Om de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed te versnellen wordt er een wijziging aangebracht in de subsidiesystematiek:

  • het subsidiepercentage voor losse maatregelen wordt verlaagd van 30% naar 20%;
  • de subsidie voor de integrale verduurzaming wordt op de volgende manier aangepast. Het betreft een pakket van maatregelen met minimaal 3 labelsprongen, waarbij minstens naar label B wordt gerenoveerd. De subsidiepercentages zijn als volgt:
    • 30% subsidie voor integrale projecten met minimaal drie labelsprongen;
    • 40% subsidie voor verduurzaming naar de renovatiestandaard.

Verder wordt het maximum subsidiebedrag verlaagd van € 2,5 miljoen naar € 1,5 miljoen. Er wordt ook een aanpassing gemaakt in de verdeling van het beschikbare subsidiegeld tussen typen aanvragen. Het bestaande schot waarbij 35% van het subsidiebudget is gereserveerd voor aanvragen onder de € 500.000 en 65% voor aanvragen boven dit bedrag wordt geschrapt. In plaats daarvan wordt een schot geïntroduceerd waarbij 30% van het subsidiebudget wordt gereserveerd voor losse maatregelen en 70% voor integrale renovaties.

Overige aanpassingen
Wat betreft monumenten wordt de doelgroep verbreed naar subsidie voor alle typen monumenten, ook gemeentelijke en provinciale monumenten. Uit praktische overweging werd in de vorige versie van de regeling gewerkt met uitsluitend rijksmonumenten. Inmiddels is een werkwijze uitgedacht waarbij ook de overige monumenten mee kunnen doen.

Ook andere onderdelen van de regeling zijn zodanig aangepast dat deze zo veel mogelijk in lijn komen te staan met de aangescherpte doelstelling. Zo is er bij de subsidie voor een integraal verduurzamingsproject een maximumsubsidiebedrag van € 85 exclusief btw per m2 per labelsprong toegevoegd. Daarnaast zijn de eisen voor bepaalde maatregelen aangescherpt. Dit geldt bijvoorbeeld voor maatregel H.2 (PV panelen). Aan deze maatregel zijn meer eisen toegevoegd om overlap met andere (subsidie)regelingen te voorkomen. Ook zijn er maatregelen van de lijst verwijderd, denk aan het LED-verlichtingssysteem en het luchtgordijn met sensorgestuurde automatische regeling. De redenen zijn uiteenlopend, soms omdat een maatregel niet is aangevraagd, soms omdat het zonder subsidie al een kosteneffectieve maatregel is. Verder wordt de mogelijkheid tot energieopslag uitgebreid.

De subsidie voor losse maatregelen kan niet meer aangevraagd worden door eigenaren van maatschappelijk vastgoed die een onderneming zijn in de zin van het Europees staatssteunrecht. Het Europees staatssteunrecht, dat geldt voor ondernemingen, stelt de eis dat een verduurzamingsmaatregel moet leiden een verbetering van de energieprestatie van 20% voor het hele gebouw, of van 10% van ieder onderdeel van een gebouw. Dit is in het geval van losse maatregelen niet goed te controleren.

De subsidie voor energieadviezen is verlaagd van 50% naar het subsidiepercentage dat een aanvrager kan krijgen voor projectkosten (20%, 30% of 40%). Dit is niet alleen makkelijker in de uitvoering, maar zal ook niet meer marktverstorend werken.

Derde openstelling
Aanvragen in het kader van de derde openstelling kunnen van 3 juni 2024 tot en met 31 oktober 2024 worden ingediend. Het beschikbare budget is € 71.250.000 voor losse verduurzamingsmaatregelen en € 166.250.000 voor integrale verduurzamingsprojecten.

Over de regeling
Het doel van de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed is om het tempo voor verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed te verhogen door eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om te investeren in verduurzamingsmaatregelen binnen de bestaande vastgoedvoorraad.

Terug naar overzicht