Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
23

Aanpassing Subsidieregeling school en omgeving 2023-2025

In de eerste plaats gaat het om een uitbreiding van de categorie A-vestigingen in de zin van die regeling. Daarnaast is het mogelijk gemaakt voor B-vestigingen en starters om een aanvraag voor subsidie in te dienen in het tweede tijdvak.

Uitbreiding categorie A-vestigingen
De doelgroep van de categorie A-vestigingen wordt vergroot en deze nieuw toegevoegde vestigingen kunnen alsnog een aanvraag indienen voor het schooljaar 2024-2025. Concreet wordt de categorie A doelgroep uitgebreid naar vestigingen met de hoogste relatieve OAB-score die samen 10% van het totaal aantal leerlingen hebben.

Voor het basisonderwijs is de selectie gebaseerd op basis van de achterstandsscores van 1 februari 2022, die op 24 maart 2023 zijn gepubliceerd door het CBS. Voor het voortgezet onderwijs is bij de selectie van vestigingen uitgegaan van de achterstandsscores die ook voor het Nationaal programma onderwijs zijn gebruikt. Dit zijn de scores die gepubliceerd zijn op 8 april 2022 door het CBS.

In het speciaal basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs is voor de selectie gebruik gemaakt van het relatief hoogste aantal leerlingen met een niet-Nederlandse culturele achtergrond. Deze selectie is gemaakt op basis van de telling van 1 februari 2022 zoals die luidde op 24 maart 2023. In de selectie zijn fusies en opheffingen tot januari 2024 verwerkt.

Bij overschrijding van het budget, wordt gerangschikt naar relatieve OAB-score. Een (nieuwe) categorie A-vestiging kan zich aansluiten bij een bestaande coalitie, of als een nieuwe coalitie een aanvraag indienen.

B-vestigingen die onder categorie A komen te vallen
Met de uitbreiding van de categorie A-vestigingen, wordt een aantal categorie B-vestigingen categorie A-vestiging. Categorie B-vestigingen krijgen de mogelijkheid om voor het schooljaar 2024-2025 hun aanvraag te wijzigen naar een categorie A-vestiging (zij gelden voor dat schooljaar dan als A-vestiging). Dit geldt alleen voor het schooljaar 2024-2025 en niet voor de aangevraagde periode in het schooljaar 2023-2024. Indien zij hun aanvraag wijzigingen naar een categorie A-vestiging voor het schooljaar 2024-2025, kunnen ze doorgeven voor hoeveel klokuren activiteiten per week subsidie wordt aangevraagd met een minimum van vier uur en een maximum van tien uur per week.

Ook het geschatte aantal leerlingen dat deelneemt op vestigingsniveau kan worden opgegeven. Voor deze aanpassing geldt niet het vereiste dat het aantal klokuren ten opzichte van het schooljaar 2023-2024 wordt uitgebreid aangezien er voor deze scholen geen tweede jaar onder de voorwaarden van categorie A in deze regeling is. Hierbij dient een schoolvestiging er wel op te letten dat zij voor de betreffende schooljaren onder twee verschillende resultaatverplichtingen valt. De eindverantwoording dient gesplitst over beide schooljaren bij DUS-I te worden ingediend.

Wanneer de betreffende vestigingen gebruik willen maken van deze mogelijkheid, dan dienen zij tijdens de looptijd van de tweede aanvraagronde een mail naar DUS-I te sturen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid, wordt de initiële subsidieverstrekking bijgesteld. De middelen die zijn toegekend voor schooljaar 2024-2025 worden op € 0 bepaald. Daarna wordt (op basis van het gewijzigde aantal uren en leerlingen) het subsidiebedrag voor dit schooljaar volgens de categorie A-vestiging herrekend. DUS-I verrekent het verschil en er wordt een nieuwe beschikking verstuurd. De verantwoording wordt gesplitst over de twee schooljaren, waarbij in het eerste jaar de resultaatverplichting van categorie B telt en in het tweede jaar de resultaatverplichting van categorie A.

Openstellen tweede aanvraagronde categorie B en starters
Het is gebleken dat de doorlooptijd voor sommige schoolvestigingen onder categorie B te kort was om een aanvraag in te dienen in september 2023. Ook gaven starters aan dat het niet lukte het convenant en het plan van aanpak voor 1 augustus 2023 af te ronden. Vandaar dat voor categorie B-vestigingen en starters de tweede aanvraagronde wordt opengesteld.

Het wordt met deze wijzigingsregeling voor categorie B-vestigingen, die nog geen aanvraag hebben gedaan voor de schooljaren 2023-2024 en 2024-2025, mogelijk om een aanvraag in te dienen voor het schooljaar 2024-2025.

Aanvraagperiode
Alle type aanvragen in het kader van het tweede tijdvak kunnen worden ingediend van 1 april 2024 tot en met 30 april 2024.

Over de regeling
Het doel van de Subsidieregeling school en omgeving 2023-2025 is om lokale coalities in staat te stellen tot het aanbieden van een kwalitatief goed programma van activiteiten rond de school, gericht op een stimulerende en ondersteunende omgeving. Het aanbod dat leerlingen ontvangen moet bijdragen aan de brede talentonwikkeling van kinderen. Dit zijn extra activiteiten die moeten compenseren wat deze doelgroep leerlingen niet vanuit hun omgeving aangeboden krijgt.

Terug naar overzicht