Nieuws

feb
23

Crowdfunding groeit vooral in het Verenigd Koninkrijk

Uit het eerste onderzoek naar het nieuwe fenomeen crowdfunding, blijkt dat het stevig groeit in Europa. Maar alleen in het Verenigd Koninkrijk gaan er miljarden in om. Van de 3 miljard die in Europa is uitgeleend via crowdfunding tekent het Verenigd Koninkrijk voor 2,34 miljard. In het Verenigd Koninkrijk en ook in de Verenigde Staten, is het geld niet meer alleen afkomstig van kleine beleggers die een paar honderd euro storten. Grote platforms zoals de beursgenoteerde Lending Club in de VS halen financiering bij de institutionele beleggers.

De data, van het deze week te verschijnen rapport Moving Mainstream, zijn verzameld door de universiteit van Cambridge en het bureau EY. De cijfers zijn verzameld bij 255 platforms die nu actief zijn. Deze dekken 85% tot 90% van de markt, denken de onderzoekers. Ronald Kleverlaan, kenner van de branche die heeft meegewerkt aan het rapport, denkt dat ook in Nederland grote fondsen partner zullen worden van dit soort platforms.

Crowdfunding in Nederland gaat voor bijna de helft naar financiering van kleine bedrijven. Daanaast worden de platforms gebruikt voor microfinanciering en voor aandelenkapitaal van startende bedrijven. Nederland wijkt hiermee af van de rest van continentaal Europa. Bijna de helft (€ 275 miljoen) betreft leningen van de ene aan de andere consument als een soort persoonlijke lening. Bedrijfsfinanciering, inclusief microfinanciering en aandelenkapitaal, komt nog niet eens tot € 200 miljoen.

Terug naar overzicht