Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
23

SIA-oproep voor Professional Doctorate-kandidaten

Doel van de oproep is om bij te dragen aan het verhogen van de onderzoekskwaliteit en -kwantiteit binnen het hbo. Het regieorgaan beoogt daarmee ook bij te dragen aan het creëren van maatschappelijk draagvlak voor de Professional Doctorate (PD) en aan een goede onderbouwing van de noodzaak om de PD wettelijk te verankeren.

Achtergrond
In de periode 2023-2029 wordt onder regie van de Vereniging Hogescholen in zeven domeinen de pilot van de PD uitgevoerd:

  • Energie & Duurzaamheid;
  • Gezondheid & Welzijn;
  • Kunst + Creatief;
  • Leisure, Tourism & Hospitality;
  • Maritiem;
  • Onderwijs: Leren en Professionaliseren;
  • Techniek & Digitalisering.

De PD is een nieuw doctoraatsprogramma waarin praktijkgericht onderzoek centraal staat. Kandidaten worden in een onderzoeksintensief leertraject opgeleid tot hooggekwalificeerde onderzoekende professionals die leren interveniëren in complexe praktijken op niveau EQF- 8/NLQF-8 (doctoraatsniveau).

In elk domein heeft een taskforce gewerkt aan de voorbereiding van de pilot. Iedere domeinspecifieke taskforce bestaat uit een samenwerkingsverband van hogescholen. Dit samenwerkingsverband wordt een Graduate Network genoemd. Elk Graduate Network wordt geleid door een Graduate Commissie. Landelijk zijn er dus zeven Graduate Commissies. De Graduate Commissies zijn verantwoordelijk voor de kwaliteitszorg van het PD-programma van het domein. Regieorgaan SIA is partner van de Vereniging Hogescholen in de ontwikkeling van het stelsel van praktijkgericht onderzoek en heeft in deze pilot de taak om de onderzoekskwaliteit van de PD-trajecten te stimuleren.

Oproep 2024
Alleen door de overheid bekostigde hogescholen kunnen een aanvraag indienen. Voor de oproep is een budget van € 14.465.200 beschikbaar, waarmee naar verwachting maximaal 58 aanvragen toegekend kunnen worden. Er moet per PD-kandidaat een aanvraag worden ingediend. De subsidie is maximaal € 249.400 per aanvraag, waarvan maximaal € 236.000 bestemd is voor een tegemoetkoming in de loonkosten en maximaal € 13.400 voor reis- en studiekosten.

In deze call for proposals wordt gewerkt met vier ophaalmomenten voor zowel de commissieverslagen ingediend door de Graduate Commissies als de aanvragen ingediend door de hogeschool. Aanvragen kunnen tot en met 2 december 2024 worden ingediend via ISAAC, het digitale aanvraag- en rapportagesysteem van NWO. De ophaalmomenten voor de aanvragen zijn: 4 maart 2024, 13 mei 2024, 9 september 2024 en 2 december 2024.

Terug naar overzicht