Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
22

WBSO-parameters terug naar niveau van voor 2021

Demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft op Prinsjesdag een aparte Kamerbrief verstuurd over de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) in 2022.

Voor 2021 heeft het kabinet het reguliere en het starterstarief in de eerste schijf van de WBSO verhoogd, met als doel de hoeveelheid speur- en ontwikkelingswerk (S&O) op peil te houden gedurende de COVID-19 crisis. Voor verlenging van deze crisismaatregel ziet het kabinet nu geen aanleiding schrijft Keijzer, want de hoeveelheid uitgevoerd S&O lijkt ondanks de crisis over het geheel genomen op peil te blijven. Dit blijkt zowel uit de hoogte van de door de bedrijven bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gemelde gerealiseerde uren, kosten en uitgaven aan S&O in 2020, als uit de aanvragen en toekenningen daarvan in 2021.

Omdat de gevolgen van de huidige crisis verschillen per bedrijf of sector, ligt een generieke crisismaatregel zoals die via de WBSO ook niet langer voor de hand. In lijn met het eerdere kabinetsbeleid om te streven naar stabiele WBSO-parameters op de middellange termijn, wordt daarom voorgesteld de parameters weer vast te stellen op het niveau van vóór de crisismaatregel. Het algehele economische herstel geeft daar ook aanleiding toe, aldus Keijzer. De WBSO-parameters voor 2022 komen er daarmee als volgt uit te zien:

  • tarief eerste schijf 32%;
  • tarief eerste schijf starters 40%;
  • grens eerste schijf € 350.000 R&D-(loon)kosten;
  • tarief tweede schijf 16%.


Budget
In 2020 heeft zich een onderuitputting van het WBSO-budget met € 55 miljoen voorgedaan. Met een omvang van € 1226 miljoen aan door bedrijven gerealiseerde verminderingen op hun loonheffingen, was de stimulering via de WBSO in 2020 echter nog nooit zo groot qua financiële omvang. Dat desondanks nog sprake was van een onderuitputting is het gevolg van de structurele verhoging van het WBSO-budget met € 76 miljoen per 2019.

Conform de bestaande budgetsystematiek van de WBSO is dit bedrag aan onderuitputting in 2022 beschikbaar bovenop het basisbudget van € 1281 miljoen, zodat het beschikbare WBSO-budget in 2022 € 1336 miljoen bedraagt. Op basis van de ramingen van RVO is de verwachting dat met de voor 2022 voorgestelde parameters binnen dit budget gebleven kan worden. Er hoeft daarom naar verwachting in 2022 geen beroep te worden gedaan op de € 62 miljoen aan reserve die nog beschikbaar is als gevolg van niet benutte onderuitputtingen van het WBSO-budget in eerdere jaren, aldus Keijzer.

Op basis van de ramingen van RVO is de verwachting dat vanaf 2023 het beschikbare budget niet meer toereikend zal zijn bij gelijkblijvende parameters, ook met een beroep op de nog beschikbare reserve. De volgens RVO te verwachten stijgende kosten van S&O, zijn het gevolg van onder andere loon- en prijsstijgingen. Op basis van de huidige inzichten is het beeld dat deze kosten dan zullen leiden tot een overschrijding van het beschikbare budget. In 2022 wordt een nieuwe inschatting gemaakt van de verwachte en gerealiseerde S&O-uitgaven, zo meldt de demissionair staatssecretaris.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/09/21/kamerbrief-over-wet-bevordering-speur-en-ontwikkelingswerk-wbso-in-2022

Terug naar overzicht