Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
22

Nieuwe regeling voor onderhoud en restauratie Groningse rijksmonumenten

De provincie Groningen heeft de Regeling groot onderhoud en restauratie rijksmonumenten provincie Groningen 2021, oftewel de Subsidieregeling GRRG 2021 (GRRG21), gepubliceerd.

Het hoofddoel van deze nieuwe regeling – de opvolger van de Regeling groot onderhoud en restauratie rijksmonumenten provincie Groningen 2020 (GRRG20) – is om eigenaren van rijksmonumenten in de provincie Groningen in staat te stellen groot onderhoud en restauratie aan het rijksmonument uit te voeren, welke is gericht op de instandhouding van het monument en zijn monumentale waarden.

Daarnaast beoogt de regeling de herbestemming van gebouwde rijksmonumenten binnen de provincie Groningen en investeringen die een bijdrage leveren aan energiebesparing bij gebouwde rijksmonumenten te stimuleren.

Subsidie kan worden aangevraagd door:

  • a. de eigenaar van een rijksmonument zonder woonfunctie;
  • b. de eigenaar van een rijksmonument met of zonder woonfunctie gelegen in een aardbevingsgemeente;
  • c. de eigenaar van een groen rijksmonument;
  • d. de natuurlijke of rechtspersoon die verantwoordelijk is voor de instandhouding van het rijksmonument, als bedoeld onder a, b en c;
  • e. de toekomstige eigenaar van een rijksmonument, bedoeld onder a, b en c.

Subsidie kan worden aangevraagd voor:

  • groot onderhoud en restauratie aan gebouwde rijksmonumenten inclusief eventuele kosten voor vervangende dakbedekking en energiebesparende maatregelen;
  • herbestemming;
  • restauratie van groene rijksmonumenten.

De subsidie voor het groot onderhoud en restauratie aan gebouwde rijksmonumenten inclusief eventuele kosten voor vervangende dakbedekking en energiebesparende maatregelen bedraagt maximaal € 400.000. De subsidie voor groot onderhoud en restauratie bedraagt maximaal 70% van de subsidiabele kosten, de subsidie voor energiebesparende maatregelen bedraagt maximaal 70% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 5000, de subsidie voor vervangende dakbedekking bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten.

De subsidie voor herbestemming bedraagt maximaal 100% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 20.000. De subsidie voor restauratie van groene rijksmonumenten bedraagt maximaal € 400.000 en maximaal 70% van de subsidiabele kosten. Tot slot bedraagt de subsidie voor klinkend erfgoed maximaal 70% van de subsidiabele kosten.

Aanvragen kunnen van 6 oktober tot en met 15 november 2021 worden ingediend bij de provincie Groningen. Aanvragen worden gerangschikt aan de hand van diverse wegingsfactoren, waarna subsidie wordt toegekend in volgorde van rangschikking van de aanvragen. In totaal is € 3,5 miljoen te verdelen, waarvan € 750.000 voor rijksmonumenten zonder woonfunctie buiten het aardbevingsgebied, € 2.350.000 voor rijksmonumenten met of zonder woonfunctie in het aardbevingsgebied, en € 400.000 voor groene rijksmonumenten.

Terug naar overzicht